IGOR PURETA: Budite lider i kad to niste

Najveći dio popularne leadership literature o vođenju, upravljanju ili menadžmentu, pa i tekstovi na ovom blogu, najčešće se obraćaju dvjema publikama. Prva su vlasnici u malim poduzećima, odnosno sami poduzetnici koji se bave poduzetništvom, prodajom, financijama, dok osnovne poslovne vještine i vještine rukovođenja primjenjuju samo u manjoj mjeri.Druga su menadžeri u srednjim ili velikim organizacijama, kojima su, naravno, potrebna znanja iz prodaje, financija te, ovisno o položaju u hijerarhiji poduzeća, vještine upravljanja ljudima, projektima kao i općenito organizacijom i njenim dijelovima.
To i nije tako čudno jer njihova je osnovna obaveza, i za nju su plaćeni, da obavljaju posao voditelja. No ponekad ti ljudi, uza sav autoritet i status koji im daje takav položaj, jednostavno ne obavljaju tu svoju temeljnu obavezu kako treba. Razlozi za to su različiti i njima ćemo se baviti neki drugi put, a za ovaj put samo osvijestite činjenicu, u koju ste se mnogo puta mogli i sami uvjeriti, da oko vas postoji neki takav voditelj ili ste možda upravo vi takvi. To znači da je takav voditelj, voditelj samo na papiru. Uz takve situacije postoje i one u kojima, uslijed odsustva voditelja zbog nekih aktivnosti, sastanaka ili putovanja, vaš tim ili odjel faktički i nema voditelja, već je određena neka osoba koja ispunjava njegove operativne zadatke, kao što su potpisivanje računa ili putnih naloga.
Sve te situacije su vrlo složene za tim i naprežu odnose među članovima do krajnjih granica, bez obzira radi li se o zaostajanju u poslu, jer voditelj nešto nije obavio na vrijeme ili o padu motivacije, odnosno smanjenju radne etike. Kao posljedica toga i rezultati postaju sve lošiji i lošiji. Ipak, nije sve tako crno!
Postoje lideri koji to formalno nisu, a čije nam je liderstvo od izuzetne važnosti! U odsutnosti stvarnih voditelja događa se da netko drugi preuzme voditeljsku ulogu: nenadano, neočekivano i bez ičije upute. To je osoba koja smiruje nemirne i kritične situacije, vraća diskusiju na glavnu temu prekidajući isprazne razgovore, pomaže članovima tima koji ne razumiju sve dijelove posla ili imaju lošije rezultate, održava harmonične odnose u timu i sl.
Ta osoba, taj lider možda ste upravo vi ili netko od vaših kolega, članova vašeg tima. Čak i ako je vaš voditelj najbolji lider na svijetu, ponekad se može naći u situaciji u kojoj se vi snalazite puno bolje nego on(a). Dodatno, u situacijama kad voditelj nije prisutan, može doći do poteškoća u kojima je potrebno da netko uzme konce u svoje ruke i kad o tome hoće li netko to učiniti ili ne, ovisi uspjeh čitavog tima.
Vrlo rijetko govorimo i pišemo o situacijama kada umjesto formalnog voditelja netko drugi smiruje situaciju dok ga nema, ili pomaže voditelju potičući razgovor s njim o nekim zahtjevnijim situacijama unutar ili izvan tima, odnosno pomaže slabijim ili novim članovima tima da završe svoj dio posla.
Ti, toliko važni ljudi, to rade spontano i bez puno buke te ne očekuju nagradu za to, već se vesele toj prirodnoj ulozi i neopterećeni su manjkom formalne odgovornosti. S obzirom na rezultate koje postižu neformalni lideri, formalni lider mogu puno toga naučiti od njih. Ponekad se formalni lider češće bavi strukom i operativom nego svojim pravim zadacima. Neformalni više promatraju kolege i čekaju pravi trenutak da ih nekom svojom aktivnošću povedu prema cilju. Zato se mnogi formalni lideri pitaju kako to da, bez obzira na svoju poziciju, nemaju utjecaj na ljude, dok ga neki i bez pozicije imaju. To je suština poruke koju često učimo na menadžment treninzima: moć jest u poziciji, ali je preslaba da bi nam omogućila rezultat i svatko nam je može uzeti. Ono što neformalne lidere krasi jest utjecaj koji ostvaruju na ljude oko sebe. Utjecaj ima puno veću snagu od formalne moći, jer se temelji na razumijevanju ljudi i omogućava njihovo vođenje prema pravom cilju.
Neformalnim liderima ta je spoznaja došla kroz mnoge bitke koje su vodili kako bi postali priznati i važni članovi svojih zajednica ili organizacija, a nama svima oni jesu putokaz kako i mi možemo postati pravi lideri. Ja sam im zahvalan za sve što učine unutar organizacije u kojoj ja radim! A Vi? (PS/SŠ)

www.igorpureta.com

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox