IGOR PURETA: Digitalna prilika za žene

Žene vrlo često za plovidbu poduzetničkim vodama imaju jednu, ali važnu motivaciju – slobodu! Digitalna revolucija je prilika koja im tu mogućnost pruža više nego ikad do sad! Više od polovice žena, prema nekim inozemnim istraživanjima, su postale poduzetnice jer su se željele riješiti svog šefa, a isto tako više od polovice njih je željelo imati veću kontrolu nad svojom budućnošću. U velikom broju slučajeva to znači stvoriti ravnotežu između upravljanja svojom karijerom i svojom obitelji.Stoga se mnoge poduzetnice iznenade kad shvate da biti poduzetnik zapravo zahtijeva još veću količinu vremena za posvećivanje poslu od zaposlenja u nekom od poduzeća. Na početku samostalnog poduzetničkog putovanja može se činiti da je zadržati posao u poduzeću možda bila i bolja opcija, jer poduzetnik treba razmišljati o puno većem broju detalja nego „obični“ zaposlenik. Mnogima se želja za uspješnim usklađivanjem i poslovnog i privatnog dijela života čini poput nemoguće misije.
No, nije sve, kao što mnoge poduzetnice znaju, tako crno, jer treba imati na umu i da ste taj posao započeli jer vas je na to motivirala vizija da ćete promijeniti svijet i takav pristup treba zadržati. Vašu ideju i viziju nitko neće moći ostvariti tako dobro kao vi sami. Zato ustrajte u tome, ma koliko vam okolina govorila da ste „sišli s uma“.
PRILIKA ZA ZAOBILAŽENJE UTABANIH STAZA
Nadalje, živimo u doba digitalne tehnologije koja vam može, ili bi barem trebala, biti prilika da lakše organizirate sve željene aktivnosti. Virtualna radna mjesta i digitalni način života daju vam fleksibilnost za postizanje željene privatno-poslovne ravnoteže. Na taj način možete graditi posao s bilo kojeg mjesta i kreirati sebi prilagođene rasporede aktivnosti.
I dok digitalna tehnologija omogućava bolju organizaciju vremena, lakše obavljanje zadataka i bržu komunikaciju, istovremeno tu istu komunikaciju i teško unazađuje. Komunikacija između dviju ili više osoba ne sastoji se samo od riječi – dapače riječi i njihovo doslovno značenje imaju najmanji značaj u komunikaciji. A upravo se na riječima temelji najveći dio komunikacije digitalnim medijima. Svi mi pišemo more mailova, poruka ili sms-ova kojima nedostaje onaj vizualni dio tijekom kojeg prepoznajemo detalje u neverbalnim dijelovima komunikacije – u položaju i pokretima tijela, te boji, jačini i drugim karakteristikama glasa. U zadnje vrijeme to se pokušava nadoknaditi emotikonima, no oni to teško mogu nadomjestiti.
Međutim, tu je još jedna prilika za žene. One imaju snažne komunikacijske sposobnosti i socijalnu inteligenciju koja im omogućuje da uspješno prebrode ove nedostatke i pošalju digitalne poruke koje će biti ispravno shvaćene i pozitivno prihvaćene. To znači da mogu imati puno veće dobrobiti od korištenja digitalnom tehnologijom nego muškarci te da im ona može biti od stvarno velike pomoći u olakšavanju poslovanja.
UZ MANJI RIZIK VEĆA SIGURNOST
Digitalno doba, također, nudi bogatstvo mogućnosti uspješnog bavljenja poslovima niskog rizika. Pothvati izrasli iz nečijeg bloga, usluge koje se pružaju putem weba, razvoj softvera ili davanje instrukcija putem video linka zahtijevaju nemjerljivo niže početne troškove od onih potrebnih za izgradnju proizvodnih hala na čijem kraju izlaze gotovi proizvodi. Alati koji se nalaze u oblaku kao i virtualna radna snaga koja se povećava ili smanjuje po potrebi, a nije joj potrebno osigurati sredstva za rad ili fizičko radno mjesto, dodatno olakšavaju odluku o tome zašto krenuti u poduzetničku avanturu.
I dok nas muškarce testosteron tjera na veći rizik i dokazivanje tko što od nas može bolje (ili više!) napraviti, žene preferiraju upravo poslove s nižim rizikom. Kako bi ispunile svoju potrebu za uravnoteženjem privatnog i poslovnog života spremne su raditi i razvijati svoje poduzeće na način da ono ima sporiji povrat od ulaganja. To znači da će, u konačnici, njihova poduzeća imati manje zaposlenih i manji prihod od onih poduzeća koja vode muškarci, ali je razlika u motivaciji nemjerljiva. Muškarci trče za novcima i imaju velika očekivanja od svojih poduzeća, u silnoj želji da se nekom dokažu. Žene potiče unutarnja motivacija koja harmonizira sva četiri ugla kuće, četiri ugla njihovog malog poduzeća i tko zna još što. Harmonija koju pri tome ostvaruju za sebe daje im veću moć i unutarnje zadovoljstvo nego tisuće radnika i milijuni kuna ili eura na računu.
Kao i sve što je vrijedno, biti poduzetnica su poziv i prilika koji traže puno od vas. No, digitalna tehnologija vam neizmjerno pomaže u tome. Uz to, imate urođene sposobnosti koje vam omogućuju lakše prevladavanje njenih nedostataka. Također, digitalna tehnologija omogućuje da vaša potreba za uravnoteženjem svih segmenata vašeg života bude lakše dostignuta. Trebate li još koji razlog da se upustite u poduzetničke vode? Sumnjam! Zato krenite! (PS/SŠ)

 

Izvor: www.igorpureta.com

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox