IGOR PURETA: ideja je samo dobar početak za stvaranje uspjeha

Volimo se hvaliti kako smo, kao narod, puni ideja, a takvima nas izgleda doživljavaju i drugi. Jedan je Irac koji živi u Hrvatskoj nedavno na televiziji izjavio da su Hrvati izuzetno poduzetni ljudi. Zašto onda nismo mala Švicarska? Ili bar Irska? Istina je da poduzetnicima u Hrvatskoj nije lako ispuniti sve zahtjeve koje pred njih predstavlja država. Ipak, država sa svojim zahtjevima nije razlog neuspjeha jer na svakog neuspjelog poduzetnika ima još dovoljno uspješnih primjera. Mnogima se pokretanje vlastitog posla čini kao nešto strašno. No, mnoštvo novo otvorenih poduzeća opovrgavaju i ovu predrasudu. Kao i uvijek, najteže je krenuti s početne točke i ideju koju imamo pretvoriti u uspjeh koji želimo. Krenimo stoga od same ideje – samog začetka poduzetničkog poduhvata.

Ideja je usko vezana s kreativnošću. U jednom od prethodnih članaka pisao sam da je kreativnost kao povlastica odabranih običan mit. Drugim riječima, kreativnost, pa tako i mnoštvo ideja, dostupni su svima nama. I ne govorim o nekim velikim idejama poput tkalačkog ili parnog stroja, telefona ili izmjenične struje. Nije nužno imati neku veliku, inovativnu ideju kako bismo pokrenuli svoje poduzeće ili obrt. Dovoljno je pronaći način kako neku uslugu ili proizvod unaprijediti, učiniti boljim, jednostavnijim, dostupnijim… Ili otkriti grupu kupaca koji do tada nisu pokriveni postojećim oblicima proizvoda ili usluga. Vrlo zgodan primjer je nedavno otvorena turistička agencija za osobe s invaliditetom. Prva je takve vrste u Hrvatskoj, iako se smatramo velikom turističkom zemljom.

Ali kako nastaju ideje? Srećom, ideje možemo njegovati. Ili bismo još mogli reći: uzgajati baš kao i rajčice u vrtu. James Webb Young u svojoj knjizi A Technique for Producing Ideas objašnjava da je za uzgajanje ideja potrebno trenirati naš mozak na stvaranja novih ideja. On stvaranje ideja objašnjava kroz dva načela. Prvo, da je jedna ideja tek kombinacija starih elemenata. I drugo, da naša sposobnost kombiniranja starih elemenata na nove načine uvelike ovisi o sposobnosti uviđanja odnosa. Upravo ovo drugo načelo je bitno jer naš mozak zapravo možemo pripremati za uviđanje odnosa, a time i stvaranje dobrih ideja.

Mozak, nepresušni izvor ideja

Kako pripremamo naš mozak da nam bude nepresušni izvor novih ideja? Prvo trebamo usvojiti naviku sustavnog prikupljanja informacija posvuda oko nas. To ne znači da će nam beskrajno lutanje Facebook statusima o tome tko što jede i gdje trenutačno pije koktele u tome pomoći. To je samo gubitak vremena. Traženje informacija trebamo usmjeriti na ono što nam je važno kako bismo pokrenuli posao! Uz pomoć novih informacija našem mozgu osiguravamo dovoljno materijala s kojim potom može raditi. Bitno je da pronađene informacije organiziramo po temama kako bismo lakše pronalazili odnose među njima. Vjerojatno vam se desilo da ste neke informacije prikupljali, a potom ih više nikada niste pogledali. Ili ste čak zaboravili gdje ste ih spremili. Ako vam ne pada na pamet neki primjer sjetite se samo svih fotografija koje ste snimili svojim pametnim telefonom. Jeste li odvojili one koje vam se ne sviđaju, jeste li napravili kopiju onih koje vam se sviđaju. Ako niste to je odlična vježba za stvaranje ideja.

Pregled nad situacijom je izuzetno važan za formiranje novih ideja. Promatrajte informacije koje ste grupirali prema nekom svom skupu prioriteta i pokušajte otkriti na koji način su te skupine povezane i jesu li skupine informacija koje se formirali odgovarajuće ili ih treba promijeniti. Važno je stalno širiti horizont i način na koji promatrate svijet oko sebe jer tako ćete bolje uočavati razne informacije oko sebe, ali i olakšati mozgu kasnije stvaranje poveznica.

Naš mozak čitavo to vrijeme stvara ideje samo ih mi propuštamo vidjeti ili ih se prepadnemo kad ih vidimo pa ih proglasimo nemogućima. John Cleese je u jednom svom govoru naš mozak usporedio s kornjačom koja pomalja svoju glavu van iz svoje sigurne oaze, oprezno ispitujući teren, sve dok se ne osjeća dovoljno sigurnom da se pokaže u punom sjaju.

Stvorite stoga svoju sigurnu oazu. Odredite vrijeme kada ćete se posvetiti razmišljanju u redovnim terminima i razmacima. Potrebno vam je vrijeme kako bi vam se misli smirile i mozak počeo stvarati poveznice koje potom mogu iznjedriti kreativne ideje. To znači da ćete neko vrijeme trebati prestati buljiti u računalo ili mobitel iščekujući poruke ili provjeravajući tko je što jeo. No, isplati se, pa svakako pokušajte. Također, možete si odrediti posebno mjesto gdje ćete raditi na svojim kreativnim idejama. Možete to mjesto i urediti tako da vam potiče stvaranje ideja. Osigurajte svom mozgu prostor i vrijeme kada će moći nesmetano raditi na novim idejama. Osim samog svjesnog razmišljanja o prikupljenom materijalu, važno je omogućiti i onoj manje poznatoj strani našeg mozga, našoj podsvjesti, da odradi svoje. Znate da kažemo kako je dobro prespavati kad imamo neki problem. Budući da se ideje razvijaju postupno i da mozak čitavo vrijeme radi, tako i naša podsvijest radi svoje i pomaže nam u otkrivanju raznih poveznica.

Ideja se javlja kroz proces

Nakon faze prikupljanja raznoraznog materijala iz kojega potom, što svjesno, što podsvjesno, stvaramo poveznice, dolazi do momenta uvida, kada nam se odjednom upali žaruljica. Ona se može upaliti kada to najmanje očekujemo – u kupaonici, dok peremo suđe, ili čak usred noći. Čaroban trenutak uvida, čini nam se kao da se ideja pojavila niotkuda zapravo je proces. Jedno istraživanje je pokazalo kako je pojava te konačne ideje samo kulminacija niza stanja i procesa koji se prethodno odvijaju u našem mozgu kroz duže vrijeme. Nakon što dobijemo ideju važno je pustiti je da malo fermentira. Pričekajte koji dan, pri čemu bi bilo dobro da radimo nešto što nas čini sretnima. Dobro raspoloženje pomaže nam bolje procijeniti koje nove ideje zavrijeđuju naše daljnje vrijeme, a koje je bolje napustiti.

Jednom kada imate jasnu ideju što želite napraviti, pričajte s prijateljima i poznanicima. Pitajte ih za njihovo mišljenje. Ne zato da biste dobili odobravanje i podršku (i nemojte to niti očekivati!), nego zato da biste vašu ideju propustili kroz mnoge filtere, da biste je mogli dorađivati i poboljšavati sve dok niste potpuno zadovoljni. I zatim krenite u stvaranje svog uspjeha. Za to će vam trebati puno upornosti, no o njoj nekom drugom prilikom!

Fotografije su preuzete s http://charliepage.com/wp-content/uploads/2010/01/shutterstock_194954891... i http://www.ttkprestige.com/Media/Images/html/creative-ideas-banner.jpg

Izvor: http://www.igorpureta.com/

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox