IGOR PURETA: Zacrtani cilj ostvaruje se ustrajnošći

Imati cilj u životu velika je prednost, a znati da se on sastoji od puno manjih ciljeva pomaže u svakodnevnom putovanju ka njegovom ostvarenju. No svi smo se suočili i s ciljevima koje smo si zacrtali, ali ih nismo sproveli. Zašto neke stvari uspijemo istjerati do kraja, a kod nekih pokleknemo i predamo se?


Kod postavljanja ciljeva važno je da budu specifični. Što su apstraktniji, to nam je teže ostati motiviranima. Primjerice, „Moram više vježbati“ vrlo je neodređeno. Ostavlja nam prostora za kasnija tumačenja cilja koja nam služe kao opravdanja zašto taj cilj nije ostvaren . Ali ako cilj postavimo u formi: „Vježbat ću 3 puta tjedno“, tada ga možemo lakše predočiti te preuzeti odgovornost za postavljeni njega. Isto tako, pogrešno je reći: „Želim bolji posao“. Slika posla kojeg želimo bi nam trebala biti puno jasnija. Kakav će taj posao točno biti? Na koji će način biti bolji od postojećeg? Osjetite i zadovoljstvo koje ćete doživjeti kada ostvarite vaše ciljeve. Zamišljajte kako ćete se osjećati kada uspijete. Kako će to izgledati, radost koju ćete tada osjećati, kako ćete proslaviti? Što više zadovoljstva uspijete povezati s ostvarenjem vašeg cilja, lakše će vam biti napraviti sve što je putem potrebno, bile to ugodno ili neugodno. Možda nam se takve sitnice čine pretjerivanjem, no sitnice su te koje čine razliku pa je važno da ih budemo svjesni!

Sitnice pomažu da ostvarite cilj

Te sitnice vam pomažu da odgovornost za postavljeni cilj prebacite na nekog drugog, najbolje na menadžment ili vama najbliže osobe. Pa onda ne možete dobiti povišicu jer vas menadžer ne voli ili odustajete od vlastitog školovanja jer ste se posvetili brizi za stare roditelje ili je edukacija djece važnija od vaše. Ovakvih primjera ima puno, a siguran sam da i vi imate svoje pa slobodno nadopunite!
Život se čini lakši kada za ostvarenje ciljeva odgovarate nekom drugome. Kada znate da netko računa na vas, bilo menadžment ili partner, veća je vjerojatnost da ćete biti angažiraniji i više se truditi. I javno objavljivanje svojih ciljeva, prijateljima ili javno putem bloga, može biti poticaj koji će vas tjerati k ostvarenju cilja. Osjećat ćete se odgovorni prema drugima, pa ponavljam pitanje – gdje ste tu vi?
Vremenski okvir također je vrlo bitan za ostvarenje ciljeva. Možete li se sjetiti što ste radili prije godinu dana? Ili čak prije šest mjeseci? Što je duži vaš vremenski okvir, to više vremena ostavljate za zabušavanje. Koliko puta ste si zadali cilj dovoljno daleko u budućnosti da ga možete ispuniti tri puta, a ne jednom da biste se našli u situaciji da na ostvarenju cilja počnete raditi tjedan dana prije krajnjeg roka. Mnogi su studenti pali na ovom zadatku i upropastili si mogućnost školovanja, a i u svakodnevnom životu ima mnogo takvih primjera. Ako je za cilj potrebno više vremena, osmislite manje ciljeve koji će vas dovesti do njega te za njih postavite kraće i vremenski bliže rokove. Ostvarenje svakog od tih međuciljeva dodatno će vas ohrabriti i motivirati. Kada je vaš cilj mjerljiv, možete pratiti napredak, a napredak će vam pružiti zadovoljstvo i poticaj.

Cilj se ostvaruje redovitim radom

Na ostvarenju cilja važno je raditi redovito, svakog ili skoro svakog dana. Svakodnevna rutina učvrstit će vaše navike. Ono što radite svakoga dana u našoj je svijesti bitnije od onoga što radite povremeno. Time vašim ciljevima dajete prioritetno mjesto. Redovit fokus na cilj daje vam veće šanse da ga ostvarite nego primjenjujući puno energije povremeno. Time ćete uštedjeti energiju i imati je dovoljno za neke druge ciljeve. Budimo realni, svi mi imamo hrpu obaveza svakoga dana. Pronaći vrijeme i energiju za nešto čega ćemo rezultat vidjeti tek kasnije nije lako. Ima dana kad nam sve ide lako, ali ako ostavimo rad na našim ciljevima samo za te dane velika je vjerojatnost da ćete cilj zanemariti. Ako svakog dana posvetite barem malo vremena radeći na ostvarenju ciljeva, bit će vam lakše održati fokus na vašem cilju.
U školi, učenici znaju da, ako nisu radili redovno, prije ispita moraju itekako zapeti jer u protivnom slijedi loša, možda i negativna, ocjena. I to im je veliki poticaj da dobro zagriju stolicu. I vi probajte što jasnije i detaljnije predočiti kako ćete se osjećati ako ne ostvarite svoj cilj. Što u tom slučaju nećete imati? Što nećete moći raditi? Pritom pazite da ovu negativnu motivaciju iskoristite kako bi vas potaknula na pozitivnu akciju. Zapamtite da negativan rezultat nije neizbježan – jer vi znate da vaše cilj možete ostvariti!

I konačno, slavite male uspjehe. Na kraju svake faze (jer put prema cilju ste podijelili na kraće, mjerljive faze!) nagradite se nečime. Uživajte u osjećaju koji vas ispunjava nakon što ste ostvarili cilj ma kako malen on bio. Svaki korak prema ostvarenju vaših životnih ciljeva je dovoljno velik da ga treba proslaviti. To je važna poruka i zato ju svaki put ponovite nakon ostvarenog cilja. Na taj način ćete i sebi i drugima dati do znanja što vam je važno i kako ćete ubuduće postupati, a time ćete i sebe i njih usmjeriti na ostvarenje ciljeva! (PS/SŠ)

Izvor: http://www.igorpureta.com/

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox