Milan Grković: Utvrdite potrebu za razdvajanjem uloga vlasnika i rukovoditelja

Imate li potrebu za rješavanjem Sindroma vlasnika (razdvajanje vlasničkih i upravljačkih uloga)?


Na osnovu postavljenih pitanja u nastavku utvrdite imate li potrebu, interes, želju, ... za razdvajanjem vaših vlasničkih i upravljačkih uloga (funkcija) - situacija kada ste istovremeno u ulozi i vlasnika i rukovoditelja.
Prijenos poslovanja na druge može biti djelomično ili cjelovito.
Prijenos poslovanja se može prenijeti na članove obitelji, postojeće ili nove zaposlenike.
Naravno, oni koji preuzimaju poslovanje od sadašnjeg vlasnika tvrtke koji je ujedno i rukovoditelj, moraju imati odgovarajuće kompetencije (znanje, vještine i ponašanja) za vođenje poslovanja.

 

Pomoću upitnika utvrdite imate li potrebu za rješavanjem Sindroma vlasnika.

1. Prihvaćate li slijedeću definiciju Sindroma vlasnika: Sindrom vlasnika je stanje u tvrtkama gdje je vlasnik i rukovoditelj ista osoba, nezadovoljna stanjem jer trenutačno nema menadžere (ključne zaposlenike) koji mogu djelomično ili u potpunosti preuzeti njegove nadležnosti i ovlaštenja?
2. Jeste li nezadovoljni s učincima vaših podređenih?
3. Želite li opuštenije raditi?
4. Trebate li promjena u tvrtki?
5. Ima li u tvrtki potreba za novim znanjima, vještinama i ponašanjima?
6. Jeste li češće u procjepu između posla i obitelji i sve više ste nezadovoljni?
7. Konstatirate li često kako važne poslove nitko ne može obaviti tako dobro kao vi?
8. Nemate kome predati ovlaštenja (jednostavno ste sami u tvrtki, a toliko osoba na platnoj listi)?
9. Pomišljate li da razdvojite vaše upravljačke i vlasničke funkcije i da uživate u svom kapitalu?
10. Svjesni ste da vam za prevladavanja sindroma vlasnika (razdvajanje vlasničkih i upravljačkih funkcija) treba pomoć vanjskog stručnjaka?
11. Želite li više vremena za sebe i za razvojne aktivnosti vaše tvrtke?
12. Pomišljate da netko drugi (postepeno) preuzima vođenje vašeg posla umjesto vas, a vi da uživate u rezultatima vašeg dosadašnjeg rada i budućeg novog kapitala?

Utvrdite koliko imate „DA“ odgovora. Svaki „DA“ odgovor traži promjene utvrđenog stanja.
- Ako je i jedan odgovor „Da“, imate potrebu za rješavanjem sindroma vlasnika (razdvajanje upravljačkih i vlasničkih funkcija).
- A što ako na sve odgovore odgovorite s „Da“?
Pitanje nije ni malo čudno jer sam u svojoj praksi imao najčešće takvih situacija.

● Tvrtka ne smije biti teret vlasniku kapitala, ona treba biti rješenje za njegovu egzistenciju i zadovoljstvo.
● Vlasnik treba da uživa u svom kapitalu koji se povećava kroz upravljanje kapitalom od strane drugih prema točno definiranom poslovnom modelu koji je lako kontrolirati.
● Vrijeme je najvrjedniji resurs i logično je da je svrha poduzetništva da vlasnici uživaju u rezultatima svoga kapitala i slobodnog vremena.
● Pojava sindroma vlasnika je "gotovo" neizbježna faza u razvoju tvrtke.
● Nije problem kada se utvrdi sindrom vlasnika, problem je kada se on ne rješava.
● Lako je dokazati kako je Sindrom vlasnika generator najvećih šteta i glavni uzrok neostvarenih postignuća u gospodarstvu.

Ključno pitanje
- Zašto bi vlasnik tvrtke radio do mirovine ili uopće ne bi otišao u mirovinu zbog posla, kada uz odgovarajući Program razdvajanja uloga vlasnika i rukovoditelja mogu drugi uspješno upravljati tvrtkom u njegovo ime? 

Zaključak
Za uspješno rješavanje Sindroma vlasnika potreban je definiran program koji će uspješno razdvojiti upravljačke i vlasničke uloge (funkcije).
Program rješavanja Sindroma vlasnika primjenom Modela univerzalne izvrsnosti - MUI je jedini cjelovit program na tržištu edukacija jer rješava pet ključnih elementa Sindroma vlasnika: Definiranje cjelovitog poslovnog modela koji u potpunosti isključuje improvizaciju, izgradnja sustava kontinuiranog povećanja učinkovitosti i produktivnosti, osposobljavanje menadžmenta za nedostajuće kompetencije, brendiranje tvrtke i sustav kontrole u realnom vremenu (sada) pomoću kojega vlasnik tvrtke u potpunosti može pratiti stanje svoga kapitala (tvrtke) s kojim upravljaju drugi.

 

Ako zaista želite uživati u svom kapitalu i razdvojiti vaše upravljačke i vlasničke uloge kontaktirajte me bez ikakvih obveza kako bi u potpunosti saznali sve elemente Programa rješavanja Sindroma vlasnika (razdvajanje uloga vlasnika i rukovoditelja).

Milan Grković
Tel: 385 99 280 4210
Email: alfa@portalalfa.com
Internet: www.portalalfa.com
 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox