MORANA PETRIČEVIĆ: Virtualni plasman proizvoda u filmove i reklame

Ovu godinu ćemo zapamtiti prvenstveno po globalnoj pandemiji. U Hrvatskoj čini se da su svi segmenti poslovanja stagnirali i da sve što smo čitali u medijima bilo je vezano za izvještaj stožera u 14 sati. Otkazani eventi, turistička sezona, negativan ekonomski trend. Danas nakon mnogo negativnih vijesti, možemo konačno reći da donosimo jednu pozitivnu i uzbudljivu novost. Novi početak nova je prilika, s tim riječima započinje naša sugovornica ovaj razgovor. Morana Petričević, mlada poduzetnica, osnivačica mnogih projekata u Hrvatskoj, nakon 15 godina internacionalne vinske karijere u managementu i marketingu, nedavno je prihvatila ponudu da postane dio Sphots tima. 


Kada smo dogovarale ovaj intervju rekla sam vam da ste me jako iznenadili kada ste mi prije par mjeseci rekli da radite na globalnom projektu u filmskoj industriji. 

Da, sjećam se dobro. Bilo je to za vrijeme lockdown(a) ako se ne varam. Do suradnje došlo je vrlo spontano, dobila sam upit u inbox sa strane Nadiye Bezhnar, direktorice Sphots. Upit je bio vezan prvenstveno za moju suradnju sa Vantguard grupom. Nakon kratkog zoom sastanka, Nadiya je zakazala novi kroz par dana na kojem je sudjelovao i jedan internacionalni partner. 

Shvatili smo tijekom razgovora da imamo puno više tema za razgovor nego što smo mislili inicijalno. Naime moj bivši dečko je europski redatelj tako da imam dosta široko znanje o filmskoj industriji te smo odlučili da bi voljeli zajedno surađivati. Kroz par dana javio mi se njihov HR tim te smo potpisali ugovor. 

Možete li nam objasniti čime se bavi Sphots te tko su njihovi osnivači. 

Sphots je firma osnovana početkom ove godine. Njen glavni fokus je usluga virtualnog plasmana proizvoda u internacionalne filmove. Direktorica i suosnivač, Nadiya Bezhnar ima izrazito jako marketinško znanje te iskustvo u medijima i IT sektoru. Do danas SPHOTS je potpisao ugovore sa nekolicinom kompanija diljem svijeta iz filmske produkcije i distribucije. VPP (virtualni plasman proizvoda) je nova usluga te je znatno financijski povoljnija od tradicionalnog pozicioniranja proizvoda ne samo u filmovima već i raznim oblicima reklama i oglasa. Tradicionalno pozicioniranje proizvoda je već dobro poznat marketinški alat koji globalni brandovi koriste već godinama. U slučaju SPHOTS(a) ne radi se o sljedećoj novoj revolucionarnoj tehnološkoj platformi već o novom poslovnom procesu. 

Kako funkcionira VPP i koje su njegove prednosti ?

Radi se o VFX tehnologiji kojom se proizvod „ucrtava“ na izabrano područje aktivacije. Primjerice, imate hrvatski brand kave. Ako je vaše područje prodaje Hrvatska onda je logično da odaberete da vaš brand bude prikazan samo na lokalnom području.

Ako primjerice isti brand kave uspješno izvozite na primjerice Njemačko tržište i voljeli bi povećati potrošačku percepciju na tom tržištu, zakupiti ćete i prikazivanje vašeg branda i za to tržište. Ukratko VPP nudi vam da u internacionalnom projektu (filmu) za prikazivanje na našem tržištu Salma Hayek pije Franck kavu primjerice dok će u Engleskoj piti Starbucks.

Same prednosti ove vrste marketinga su izlaganje većem broju publike, efektivnije targetiranje, izgradnja imagea branda… ne zaboravite da publika se povezuje sa glumcima te sam PR. Tijelom cijelog procesa produkcije klijent dobiva informacije o filmu koje se mogu koristiti u marketinške svrhe. Prosječna cijena VPP za Hrvatsko tržište je oko 1000 USD.

Zvuči vrlo zanimljivo. U koliko zemalja Sphots nudi svoje usluge te koja je vaša uloga u toj firmi.

Sphots djeluje odnosno nudi svoje usluge u 60 zemalja. To je globalna platforma na kojoj radi internacionalni tim profesionalaca koji pomažu brendovima da targetirano plasiraju svoje proizvode u internacionalnim filmovima. Ja sam prvenstveno odgovorna za Hrvatsko tržište no radim i na globalnoj strategiji sa Nadiyom. 

U godini kada se mnogo lošeg desilo u cijelom svijetu, Vi pokrećete globalni projekt. 

Da, zvuči nestvarno znam. No kao što sam na početku rekla novi početak je nova prilika. Prihvaćanje pozitivnih promjena je puno lakše naravno od prilagodbe na ne tako lijepu novu realnost za sve nas. Ono što sam naučila tijekom godina je da se svakoj promjeni treba pristupiti konstruktivno te uvijek prvo potražiti ono dobro što može proizaći iz toga. Ova godina je bila puna šokova, ljutnje, suza, ali ne možemo trošiti vrijeme na samosažaljevanjem za starim načinom života. Sada trebamo izvući maksimum iz ove nove situacije. Upravo Sphots tu značajno može pomoći u rekonstrukciji i boljem plasmanu proizvoda na tržištima u sljedećoj godini. Dajemo prednost lokalnim brandovima da se izbore za vodeću poziciju na tržištu. Nudimo mogućnost po pristupačnoj stopi da umjesto Moëta u filmu internacionalni glumac pije neki hrvatski pjenušac. Rekla bi da je to za naše brandove jako dobra poslovna strategija. Ova godina je godina znanosti i tehnologije. Sa svim promjenama koje su se desile, marketing mora biti znatno drugačiji kao i ulaganja u njega. PS/SŠ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox