Rješavanje potrošačkih sporova s davateljem Usluge izvan hrvatske putem interneta

PITANJE: Tijekom godišnjeg odmora koristio sam usluge rent a car davatelja usluge. U ugovoru je bilo navedeno kako sam u obvezi vratiti korišteni automobil do točno određenog vremena. Zbog prometne nezgode na autocesti kojom sam se vozio promet je bio u prekidu i nisam mogao vratiti automobil na vrijeme, davatelj usluge mi je sukladno svojim internim cjenicima zaračunao i naplatio dodatne bonuse. Mogu li išta učiniti kako bi povratio ta sredstva jer jasno je da nisam zbog objektivnih okolnosti automobil vratio na vrijeme?
I.Z., Zagreb

ODGOVOR: Svakako da se i neke od najbanalnijih radnji u poslovanju s drugima ukoliko nisu do kraja transparentni svi detalji poslovnog odnosa mogu pretvoriti u pravu noćnu moru. Kod najma motornih vozila prilikom ugovaranja često se zanemare i ovakve sitnice poput vraćanja vozila na točno ugovoreno vrijeme. Što poduzeti ukoliko bi do toga i došlo? Vi kao korisnik najma vozilo svakako ste mogli nazvati i obavijestiti davatelja najma o problemu kašnjenja, zbog objektivnih okolnosti. Davatelj usluge to bi mogao i prihvatiti no radnici zaposleni kod davatelja najma zasigurno nisu imali ovlasti da vam „oproste“ zakašnjenje već vam isto moraju i zaračunati sukladno njihovim općim uvjetima što su kako navodite i učinili.

Sukladno Direktivi 2013/11/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 21. svibnja 2013. o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova i izmjeni Uredbe (EZ) br. 2006/2004 i Direktive 2009/22/EZ (Direktiva o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova) koja još nije u Hrvatskoj zaživjela kroz predviđeni Zakon o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova u većini zemalja EU je na snazi. Stoga vaš problem možete riješiti i putem interneta, a ovisno o zemlji gdje je spor nastao. Pritužbu možete podnijeti putem internetskih stranica https:// webgate.ec.europa.eu/odr/main/?event=main.home.show. Morat ćete odabrati tijelo za rješavanje sporova koje će obrađivati pritužbu. O tome se morate dogovoriti s drugom strankom u sporu dakle davateljem usluge najma vozila kojima morate prethodno uputiti Vaš prigovor s prijedlogom načina rješavanja spora. Svako tijelo za rješavanje sporova ima svoja pravila i postupke. Oni su obično jednostavniji, brži i jeftiniji od sudskih postupaka. Tijela za rješavanje potrošačkih sporova u zemljama EU možete pronaći na navedenoj internetskoj stranici. Dakle sve bi trebalo biti jednostavno, a spor rješavate iz vlastitog doma ili ureda. (A.Č/PS)

ODGOVARA: Stipe Šola

Izvor: Poslovni savjetnik br 136

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox