Agrokor ponovno najozbiljniji kandidat za kupnju Mercatora?

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

ING banka iz Londona, koju su većinski vlasnici slovenskog trgovačkog lanca Mercator ponovno izabrali za konzultanta u novom pokušaju prodaje svojih dionica, sastavila je poziv za predaju neobvezujućih ponuda koju će poslati na adrese 70 potencijalnih kupaca, a opet se kao najozbiljniji kandidat spominje hrvatski Agrokor, objavila je u slovenska televizijska postaja POP-TV koja se poziva na savjetnike u ING banci. 

Londonska ING banka, kao konzultant za prodaju natpolovičnog paketa dionica, smatra da će Agrokor ponovno biti najozbiljniji kandidat za preuzimanje najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, objavila je komercijalna POP-TV na svojoj internet stranici. Iako je na listi od 70 investitora kojima je ING banka uputila pozive za predaju neobvezujućih ponuda za kupnju Mercatorovih dionica 28 strateških ulagača, među kojima i veliki lanci kao što su Aldi, Billa, Careffour, Meto, Tesco i Wal-mart, u ING-u ocjenjuju da će od strateških ulagača ponudu dati samo Agrokor koji je i u ranijim pokušajima davao najbolje ponude, navodi POP-TV.

Mogućnost da u novom pokušaju ipak dođe do prodaje Mercatora slovenski mediji povezuju s time da slovenska politika, koja je ranije bila nesklona prodaji Mercatora stranom ulagaču, osobito regionalnom konkurentu poput Agrokora, odstupila od načela tzv. "nacionalnog interesa" u gospodarstvu, po kojemu velike tvrtke i banke moraju biti u domaćem vlasništvu. Iako se očekuje da će neobvezujuće ponude za Mercator predati i šest financijskih fondova, još uvijek se vjeruje da će najviše mogućnosti za kupnju Mercatora na kraju imati Agrokor, navode izvori POP-TV-a. Pri tome podsjećaju na nedavnu izjavu ministra za financije Janeza Šušteršiča da nacionalni interes Slovenije nije nužno državno vlasništvo, nego vlasništvo koje omogućuje dobrobit za zaposlene i stanovništvo.

Ako se dogodi da Mercator bude prodan to neće biti po cijeni od 221 eura za dionicu, koliko je iznosila Agrokorova neobvezujuća ponuda u pokušaju prodaje prije nešto više od godine dana, jer se njena cijena na burzi od tada uvelike smanjila i trenutno, nakon velikog pada početkom ovog tjedna, iznosi samo 116 eura, navodi POP-TV.

ING banka bila je konzultant većinskih vlasnika Merkatora prilikom prethodnog pokušaja prodaje većinskog paketa dionica krajem 2011. godine, kada je Agrokor bio najpovoljniji ponuđač, ali je natječaj bio obustavljen, u prvom redu zbog ocjena dijela vladajuće koalicije da bi veliku štetu zbog dolaska Agrokora na slovensko tržište imali slovenska prehrambena industrija odnosno sadašnji Merkatorovi dobavljači. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox