Agrokor povukao ponudu za kupnju Mercatora

Agrokor je povukao neobvezujuću ponudu za kupnju 52,1 posto dionica slovenskog trgovačkog lanca Mercatora jer su zbog dugotrajnosti dosadašnjeg procesa ocijenili da im mogućnost ostvarivanja transakcije pod zadovoljavajućim uvjetima nije zajamčena.

Povlačenje iz preuzimanja koje je trebalo stvoriti najveći trgovački lanac u regiji iz Agrokora su obrazložili činjenicom da je tako dugotrajan i neizvjestan proces samo mogao naštetiti tvrtki. Tako su odustali od preuzimanja vrijednog 830 milijuna eura. Iako je tijekom cijelog procesa u jednom trenutnu Pivovarna Laško kao najveći pojedinačni vlasnik s 23 posto udjela pristala prodati udio Agrokoru planove je uoči Božića pokvario Mercator koji je najavio da će preuzeti Pivovarnu Laško. 

Iz Agrokora nisu skrivali nezadovoljstvo zbog iznimno dugog trajanja cijelog procesa: Dugotrajni tijek dosadašnjeg procesa naveo nas je na zaključak da bi cijeli proces mogao potrajati još dulje vrijeme te da nam mogućnost ostvarivanja transakcije pod zadovoljavajućim uvjetima nije zajamčena.

 Agrokor je u čak tri navrata pokušavao preuzeti slovenski Mercator ali slovenske vlasti su uvijek pronalazile razloge da to spriječe i bilo je sasvim jasno da nisu spremni prodati hrvatskom konkurentu. Kako je u Sloveniji država suvlasnik većine poduzeća politička pozadina je bila neizbježna. Preuzimanju se protivio i premijer Janez Janša, a za vrijeme njegovog prethodnog mandata Mercator su preuzeli Boško Šrot i Igor Bavčar. Unatoč nagađanjima da bi Todorić mogao spustiti cijenu ponude to se ipak nije dogodilo. Otkazali smo Ugovor o ekskluzivnosti s konzorcijem prodavatelja i povukli našu neobvezujuću ponudu, čime se i formalno povlačimo iz procesa, kaže se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Agrokora d.d. (Hina/HT)

 

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox