Agrokoru na raspolaganju tek 8,43 posto Mercatorovih dionica?!

Slovenska Pivovarna Laško sazvala je za 30. siječnja iduće godine skupštinu na kojoj će njeni vlasnici, među kojima su najveći pojedinačni dioničari Nova Ljubljanska banka i državni fond KAD, među ostalim odlučivati o dokapitalizaciji, refinanciranju financijskih obveza te mogućoj prodaji dijela dionica Mercatora u portfelju te poslovne skupine.

Jedna od točaka dnevnog reda skupštine je i prijedlog uprave da se koncernu Agrokor prodaju PL-ove dionice Mercatora po cijeni 221 eura za dionicu.

Uprava, međutim, ne predlaže prodaju svih dionica Mercatora kojima raspolaže skupina PL nego samo onih u vlasništvu užeg dijela skupine, izuzimajući dionice ljubljanske Pivovare Union kao najvećeg pojedinačnog vlasnika Mercatora (12,33 posto). Prema tom bi prijedlogu za prodaju Agrokoru na raspolaganju bilo 8,43 posto Mercatorovih dionica.

Kako navode slovenski mediji, do skupštine PL-a bit će objavljeni i detalji od strane uprave Mercatora koji je najavio preuzimanje Pivovarne Laško.

Takva nedavna najava direktora Mercatora Žige Debeljaka u Sloveniji i dalje izaziva različite ocjene. Većinom se procjenjuje da je taj potez usmjeren na blokiranje koncerna Agrokor i njegove ponude za kupnju 52,10 posto dionica Mercatora koje su na međunarodnom natječaju nudile banke i PL, ali ima i mišljenja da je Debeljakova odluka bila promišljena i da štiti slovenske nacionalne interese. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox