Ako Grčka ode iz eurozone posljedice bi mogle biti kobne, ne samo za Europu

Čelnici Francuske, Njemačke i Grčke analizirali su stanje u Grčkoj, te izrazili uvjerenost da će ta zemlja ostati u eurozoni.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel izjavili su da su uvjereni da Grčka ostaje u eurozoni, nakon što im je grčki premijer Georges Papandreu ponovio apsolutnu odlučnost Atene da ispoštuje svoje obveze, izvijestilo je francusko predsjedništvo.

Grčka je potvrdila da je odlučna u ispunjavanju svih svojih obveza, dogovorenih u zamjenu za zajmove Europske unije i MMF-a.

Prije konferencije povjerenik EU-a za gospodarsku politiku Olli Rehn je upozorio da bi Grčka insolventnost ili istupanje iz eurozone imali bi dramatične posljedice i po samu Grčku i po Europu i ostatak svijeta.

Društvena, ekonomska i politička cijena insolventnosti ili istupanja Grčke iz eurozone bila bi dramatična, ne samo za samu Grčku već i za članice eurozone i za partnere u svijetu, kazao je Olli Rehn zastupnicima u Europskom parlamentu. Njegovo se upozorenje nadovezalo na pojačana očekivanja u Europi da je Grčka na putu da objavi insolventnost, što bi je prisililo da odgodi povrat nekih dugova. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox