Amerikanci će potrošiti 450 milijarda dolara u božićnom 'shoppingu'

Nakon dvije sušne godine, ovogodišnja sezona božićnog 'shoppinga' u SAD-u bilježi iznimno dobre rezultate, pa nacionalna federacija maloprodaje predviđa da će Amerikanci u njoj potrošiti 451,5 milijarda dolara (2,5 bilijuna kuna), ili 3,3 posto više nego prošle godine.

 

To bi bilo najveće povećanje od 2006. godine i najveća ukupna potrošnja od rekordnih 452,8 milijarda dolara u 2007. Stanje američkog gospodarstva nije se znatnije poboljšalo od prošle godine. Nezaposlenost je 9,8 posto, do kredita se teško dolazi a stambeno tržište je na izdisaju. No, nedavni gospodarski pokazatelji pokazali su da poslodavci otpuštaju manje radnika, te da tvrtke više troše. Povjerenje potrošača je u porastu.

Ove se godine bilježi snažan porast trgovine preko interneta, potaknute besplatnom dostavom, velikim popustima i drugim pogodnostima za kupce. Po podacima MasterCard-a, od 31. listopada do 24. prosinca oko 36 milijardi dolara je potrošeno 'online', što je čak 15 posto više nego prošle godine.

Maloprodajni lanci Taubman Centers i Mall of America izvijestili su o snažnoj prodaji odjeće, a draguljari o rastu prodaje nakita. Rast povjerenja potrošača, potvrđen s povećanjem božićne potrošnje, najavljuje za 2011. nastavak oporavka američkog gospodarstva u kojem domaća potrošnja čini oko 70 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox