Amerikancima BDP porastao za 2,7 posto

Foto: Shutterstock

Aktivnosti u američkom gospodarstvu porasle su u trećem tromjesečju za 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, znatno brže no što su u vladi početno procijenili, pokazali su objavljeni podaci. 

Prije mjesec dana u ministarstvu trgovine procijenili su rast na dva posto. U drugom tromjesečju gospodarstvo je poraslo za 1,3 posto. Procjena za treće tromjesečje izmijenjena je ponajprije zahvaljujući snažnijem povećanju zaliha poduzeća i skoku izvoza, čime je nadoknađena slabija osobna potrošnja.

Tako su zalihe poduzeća povećale rast BDP-a za 0,77 postotnih bodova dok je u prethodnoj procjeni ministarstvo navelo da su zapravo smanjile taj rast za 0,12 postotnog boda. Ako se izuzmu zalihe, BDP je porastao za revidiranih 1,9 posto, što ukazuje na slabašnu potražnju.

Trgovina je pak povećala rast za 0,14 postotnog boda dok je u prethodnoj procjeni ministarstvo navelo da ga je smanjila na 0,18 postotnog boda.

Većina ekonomista smatra ipak da je rast u međuvremenu usporio i da će se u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju kretati ispod razine od dva posto. To se općenito smatra nedovoljnim da bi se u kraćem roku smanjila nezaposlenost. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox