Analitičari: Očekujemo nastavak rasta cijena

Nakon proizvođačkih cijena, i rast potrošačkih cijena je u rujnu ubrzao. Prema posljednjim podacima DZS-a, potrošačke su cijene u rujnu porasle za 5,0% na godišnjoj razini (4,0% u kolovozu), što je najviša stopa rasta od listopada 2008. godine, dok su na mjesečnoj zabilježile rast od 1,4%.

Na godišnjoj razini rast cijena očekivano je najviše potaknut višim cijenama energije i prehrane. U košarici CPI cijene prehrane te stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva sudjeluju s preko 42%. S obzirom na visoki udio u košarici potrošačkih dobara i neelastičnost navedenih cijena ne iznenađuje i njihov snažan utjecaj na kretanja potrošačkih cijena unatoč slaboj potražnji.

 Potrošačke su cijene bez energije porasle 2,9% na godišnjoj razini, a isključimo li iz indeksa i cijene prehrane, rast iznosi 1,5%. Godišnji rast cijena prehrane je ubrzao te iznosi 6,0%, pri čemu su najviše rasle cijene voća (18,2%) i povrća (25,1%), što je vjerojatno posljedica dugotrajnog sušnog razdoblja.

U kategoriji stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva godišnja stopa rasta potrošačkih cijena također je blago intenzivirana u usporedbi s kolovozom te iznosi 13,5% s udjelom u ukupnom indeksu od 15,7%. U ovoj kategoriji visoke godišnje stope rasta ostvaruju cijene električne energije (+22,1%) i plina (+30,5%), pri čemu je godišnja stopa rasta kod električne energije ista kao i u kolovozu, dok se rast cijena plina dodatno ubrzao (u svibnju je električna energija poskupjela za 20%, a plin za 22%).

S obzirom na slabu domaću potražnju i izostanak gospodarskog oporavka, pritisci na rast cijena na strani potražnje na domaćem tržištu izostaju. Ipak, povećanje stope PDV-a, poskupljenje električne energije i plina te više cijene prehrambenih proizvoda bit će do kraja godine vidljivo u godišnjim stopama rasta potrošačkih cijena. Do kraja godine očekujemo i rast cijena grijanja pa bi godišnje stope rasta cijena mogle i dodatno ubrzati, smatraju analitičari RBA. (jk)

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox