Analitičari: Ovo će biti četvrta godina kako pada industrijska proizvodnja

Kao što smo i očekivali, industrijska je proizvodnja u kolovozu zabilježila blagi rast na godišnjoj razini. Prema posljednjim podacima DZS-a, prema kalendarski prilagođenim indeksima industrijska je proizvodnja u kolovozu porasla za 0,6% na godišnjoj razini, čemu su vjerojatno pridonijeli bazni učinak i snažan pad zaliha od početka godine.

Međutim, s obzirom da je u prethodnim mjesecima industrijska proizvodnja bilježila razmjerno snažne godišnje stope pada, kumulativni pokazatelj za prvih osam mjeseci je negativan, odnosno u prvih je osam mjeseci ostvaren pad od 5,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Promatrajući prema kategorijama NKD-a, rast u prerađivačkoj industriji iznosi 2,8% godišnje, no s obzirom na dugotrajno negativne stope, u prvih osam mjeseci kumulativni pad iznosi 4,4% godišnje. Četvrti mjesec za redom proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda bilježi godišnji rast koji je u kolovozu iznosio 27,3% pa je neutraliziran negativan doprinos iz prva četiri mjeseca ove godine.

Nasuprot tome, djelatnost rudarstva i vađenja i dalje bilježi negativne godišnje stope rasta (u kolovozu ,21%). Slaba domaća potražnja te nepovoljna kretanja u Europskoj uniji, odnosna slabija inozemna potražnja imaju negativan utjecaj na kretanja u industrijskoj proizvodnji. Tome treba dodati i restrukturiranje pojedinih industrijskih grana koje negativno utječe na razinu proizvodnje. Tako u ovoj godini očekujemo nastavak smanjenja industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, što će biti četvrta uzastopna godina negativnih kretanja, smatraju analitičari RBA. (jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox