Atlantic Grupa s prihodima od 4,7 milijardi kuna

Atlantic Grupa je u 2011. godini ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 4,7 milijardi kuna, što u odnosu na godinu ranije predstavlja nominalni rast od 108,4 posto, dok u odnosu na pro-forma konsolidirane prihode od prodaje u 2010. godini rast iznosi 4,8 posto.

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) u 2011. godini na pro-forma konsolidiranoj osnovi porasla je 13,8 posto na 334,8 milijuna kuna, dok je neto dobit iznosila 54,9 milijuna kuna. Na rast prihoda Atlantic Grupe u 2011. godini, uz konsolidaciju Droge Kolinske, uvelike su utjecale dvoznamenkaste stope rasta divizija Sportska i aktivna prehrana (16,3 posto) te Pharma (12,5 posto). 

Izuzetno smo zadovoljni što je Atlantic Grupa i u 2011. ostvarila odlične poslovne rezultate i time ispunila najavljena očekivanja. Uprava i svi djelatnici kompanije uspješno su odradili prvu i ušli duboko u drugu fazu integracije Droge Kolinske, što je svakako pridonijelo rastu prodaje i dobiti iz poslovnih aktivnosti unatoč vrlo nepovoljnim uvjetima u makroekonomskom okruženju. Iako očekujemo da će s makroekonomske strane 2012. godina biti najmanje jednako izazovna, uvjereni smo u daljnji rast i poboljšanje profitabilnosti Atlantic Grupe te ćemo se, kako bismo ostvarili rast, fokusirati na ostvarivanje sinergijskih potencijala, organski rast kroz aktivan brend menadžment i inovacije, troškovnu optimizaciju, efikasno upravljanje rizicima te daljnje ispunjavanje financijskih obveza, komentirao je predsjednik Uprave Emil Tedeschi.

Hrvatska najveće prodajno tržište

Hrvatska je nakon konsolidacije Droge Kolinske ostala najveće prodajno tržište s 28,2 posto udjela, slijede Srbija s 25,5 posto, Slovenija s 12,7 i BiH sa 7,6 posto te ostala ex YU tržišta sa 6,2 posto. Zapadnoeuropska tržišta sudjelovala su u prodaji sa 7,5 posto, uz značajan rast na tržištima Njemačke i Velike Britanije. Udio od 3,0 posto ima tržište Rusije, dok ostale države imaju 9,3 posto u ukupnoj prodaji. U 2011. godini udio vlastitih brendova u prodaji iznosio je 71,6 posto, eksterni brendovi iz distribucijskog portfelja sudjelovali su sa 17,3 posto, udio od prodaje ljekarničkog lanca Farmacia iznosio je 5,8 posto, dok su privatne robne marke koje Atlantic Grupa proizvodi za treće strane imale udio od 5,3 posto.

Kava najveća proizvodna kategorija

Promatrajući prema novom poslovnom modelu, najveća individualna proizvodna kategorija Atlantic Grupe s udjelom od 21 posto je Kava s brendovima Grand kafa i Barcaffe. Kategorija Pića s ključnim brendovima Cedevita, Cockta, Donat Mg te kategorija Sportske i aktivne prehrane s brendovima Multipower i Champ imaju pojedinačno udjele od po 14 posto, kategorija Slano i slatko sudjeluje u prodaji s 12 posto, Zdravlje i njega s 10, a Delikatesni namazi s 9 posto udjela. Distribucija principalskih brendova čini 17 posto ukupne prodaje. (PS/JK)

 

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox