Banke na provizijama i naknadama ubrale 17,3 milijardi kuna

Hrvatska ne izlazi iz krize, a unatoč teškoj financijskoj situaciji građana nema krize za banke koje su nastavile s povećanjem dobiti i ostvaruju sve veće prihode na kamatama i troškovima provizija i naknada.

Prošle su godine država, građani i poduzeća bankama na ime kamata platili ukupno 21,8 milijardi kuna kamata, dok su banke platile oko 10,2 milijarde kuna kamata i na kraju su ostvarile neto prihod na kamatama od 11,6 milijardi kuna, što je tri milijarde kuna više nego četiri godine ranije. Kada se pogleda razdoblje od 2008. do 2011. godine hrvatske su banke na ime kamata naplatile ukupno gotovo 84 milijarde kuna, a istovremenu su same platile 42 milijarde kuna kamata. Tako je njihov neto prihod na kamatama bio 42 milijarde kuna. Iznos je to koji bi pokrio cjelogodišnju isplatu mirovina u Hrvatskoj i troškove svih zaposlenih u zdravstvu, piše Novi list.

Od naknada 12 milijardi kuna

Još povoljnija situacija s provizijama i naknadama u te četiri godine. Banke su naplatile ukupno 17,3 milijarde kuna provizija i različitih naknada dok su istovremeno same za iste troškove platile oko 5,17 milijardi kuna, pa je njihov čisti prihod na naknadama što ih su ih naplatili svojim klijentima bio oko 12,2 milijarde kuna.

Sve to u četiri godine u kojima je hrvatsko gospodarstvo kumulativno palo za oko deset posto i u kojima se životni standard građana, koji su najvažniji klijenti banka, urušio barem za petinu. No, rezultat je 15,41 milijarda kuna dobiti hrvatskih banka i to nakon što su platile porez na dobit. (HT)

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox