BiH zadržala rejting, ali kriza vlasti mogla bi uzrokovati pad

Bosna i Hercegovine na kraju 2011. zadržala je dosadašnji niski kreditni rejting kojim ju je međunarodna procjeniteljska kuća Moody's ocijenila ranije ove godine, objavila je Središnja banka BiH.

Kreditni rejting BiH je B2 s negativnim izgledima a takvu lošu ocjenu dobila je zbog činjenice da država još od 2010. nije dobila novu vlast što usporava provedbu političkih i gospodarskih reformi a time i priječi pristup potencijalnim izvorima financijske potpore iz inozemstva.

Analitičari Moody'sa su ocijenili kako postojeće političko stanje u BiH negativno utječe na povjerenje mogućih investitora dok se očekivano smanjenje stope gospodarskopg rasta u 2012. smatra odrazom ukupnog stanja u regiji u kojoj se zemlja nalazi.

Poboljšanje sadašnjeg kreditnog rejtinga BiH moguće je ukoliko bi se u zemlji provele strukturne reforme, pojednostavio postupak političkog odlučivanja te poboljšali odnosi među entitetima i ojačale financije kojima upravlja vlast.

Nastavi li se pak sadašnja kriza vlasti uz sve posljedice koje će to proizvesti kreditni rejting BiH bit će smanjen, prenijela je procjene agencije Moody's Središnja banka BiH. (Hina/jh)

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox