Bloomberg TV emitirao petominutni prilog o okončanju pregovora RH-EU

Američki financijski televizijski kanal Bloomberg TV objavio je u svojoj emisiji "Countdown" (Odbrojavanje), petominutni prilog o uspješnom okončanju pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom.

Iznoseći ekonomsku "krvnu sliku" Hrvatske, voditelji "Countdowna" su podsjetili da se hrvatski bruto nacionalni proizvod (BDP) smanjio prošle godinu za 1 posto, da su cijene u travnju ove godine povećane za 2,4 posto te da stopa nezaposlenosti u zemlji iznosi oko 18 posto, što bi, po mišljenju voditelja, mogla biti jedna od glavnih prepreka članstvu, prenosi Hrvatska redakcija Glasa Amerike na web stranici.

U emisiji je uživo putem telefona sudjelovao i Marko Remenar, član uprave Zagrebačke banke. Naglašavajući kako je članstvo ponajprije veliki politički uspjeh za Hrvatsku, Remenar je rekao kako će taj događaj imati vrlo velik utjecaj na gospodarstvo i društvo u cjelini.

Remenar je ocijenio da će hrvatsko članstvo u EU uvelike pomoći razvoju gospodarstva i da će ekonomske posljedice biti krajnje pozitivne.

Kao prvo imat ćemo neometan pristup tržištu Europske unije, što će potaknuti izvoz, a to je ključno za razvoj. Na tržištu će se pojaviti veća konkurencija proizvođača iz EU, od čega će koristi imati potrošači - rekao je Remenar.

Voditelji emisije podsjetili su Marka Remenara da je Hrvatska jedina zemlja u regiji koja se još uvijek nalazi u recesiji. Odgovorio je da je djelomično tome razlog što je Hrvatska kasnije ušla u recesiju od drugih zemlja i da će se kasnije iz nje izvući. Drugi razlog su neki strukturalni gospodarski problemi koji su se, po njegovu mišljenju, "konačno počeli rješavati" tako da se on nada oporavku hrvatskog gospodarstva u trećem tromjesečju ove godine.   (Hina/RK)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox