Bonitetne agencije kao pokretači krize?

Agencije za ocjenu kreditnog rejtinga izlažu se opasnosti da upravo njihovi potezi pogoršaju dužničku krizu u eurozoni, upozorio je u utorak dužnosnik Europske središnje banke (ECB) Christian Noyer nakon što je Standard & Poor's zaprijetio masovnim sniženjem rejtinga država eurozone.

Kasno u ponedjeljak, nakon što su se čelnici Njemačke i Francuske založili za promjene europskih ugovora kako bi se postrožilo fiskalno upravljanje u eurozoni, S&P je najavio moguće sniženje kreditnih rejtinga 15 zemalja članica eurozone ako summit EU-a u petak ne iznjedri uvjerljiv dogovor.

Noyer, inače guverner francuske središnje banke i član ECB-ova upravnog vijeća, ustvrdio je da metode navedene agencije za procjenu kreditne sposobnosti neke zemlje poprimaju sve izraženiji politički karakter.

Politička metodologija

Bonitetne agencije bile su među pokretačima krize u 2008. Postaju li motor i u sadašnjoj krizi? To je pravo pitanje o kojem bismo svi morali razmisliti, poručio je Noyer.

Francuska vlada objavila da će primiti na znanje upozorenje da bi njezin vrhunski AAA rejting mogao biti snižen za dvije razine. Ipak su istaknuli da ne vide potrebu daljnjih rezova u proračunu, niti očekuju teškoće kod izdanja obveznica iduće godine.

Razmotri li se S&P-ova formulacija argumenta, uočava se promjena metode. Metodologija je postala puno više politička a manje povezana s ekonomskim fundamentima, zaključio je Noyer. (Hina/jh)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox