Borba s krizom: Olakšali pristup kreditima za tvrtke i građane

Britanska vlada objavila je u petak detalje novog programa kojim želi olakšati pristup kućanstava i poduzeća nekih 80 milijardi funti kredita u sklopu nastojanja da izvuče gospodarstvo iz recesije.

Prošlog su mjereca ministar financija George Osborne i guverner središnje banke (BoE) Mervyn King najavili program kredita u sklopu kojeg će BoE osigurati bankama jeftini izvor financiranja ako one potom proslijede taj novac putem kredita poduzećima i kupcima nekretnina.

Dosadašnji programi kojima se nakon financijske krize nastojalo potaknuti kreditiranje nisu pružili odgovarajući poticaj gospodarstvu pa su vlada i središnja banka izložene snažnom pritisku da podupru gospodarske aktivnosti u uvjetima prigušenog povjerenja zbog krize u eurozoni.

Novi pristup

Ministar financija i BoE tvrde da se novi program razlikuje od prethodnih jer izravno povezuje pristup banaka financiranju s ukupnim povećanjem kredita britanskim poduzećima i kućanstvima. Nova inicijativa mogla bi olakšati pristup kreditima malim poduzećima i kupcima prvih nekretnina, skupinama kojima je dosada bilo posebno teško dobiti kredit.

Mjera se nadovezuje na prošlotjednu odluku središnje banke o ponovnom pokretanju programa kvantitativnog ublažavanja monetarne politike, koji uključuje kupovinu državnih obveznica novoemitiranim novcem. Banke i građevinska društva moći će se u početnoj fazi kod središnje banke zadužiti do iznosa koji odgovara pet posto njihove knjige kredita, što znači za oko 80 milijardi funta.

Za pristup tom izvoru financiranja morat će plaćati godišnju pristojbu od 0,25 posto, i to pod uvjetom da se obvežu da će nastaviti odobravati kredite nesmanjenim intenzitetom. Ako smanje kreditne plasmane, kamata će rasti do 1,5 posto u slučaju da se krediti smanje za pet posto ili više.

Ukupni trošak financiranja putem tog programa bit će niži od aktualnih kamata na tržištu, čak i za najjače institucije, napominju u središnjoj banci. (Hina/jk)

 

 

 

 

 


 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox