Branko Grčić (SDP): Kazniti sve tvrtke koje ne podmiruju svoje obveze

Business.hr u današnjem izdanju piše o gospodarskoj strategiji SDP-a temeljenoj na planu njihovog ekonomskog stratega Branka Grčića. Grčić je često bio kritiziran sa strane Vlade zbog neambicioznih rješenja no, kako ističe, Vlada je samo dva tjedna nakon njegovih izjava izašla u javnost s projekcijama skromnijim od njegovih.

 

Grčić tvrdi da do 2013. godine BDP mora postupno rasti na 4%, a plan do 2015. godine je i 5%. Samo tako bi se moglo vratiti 80 tisuća radnih mjesta izgubljenih u krizi, ističe. Nadalje, deficit bi trebalo smanjiti na maksimalno 4 milijarde kuna čime bi primarni deficit, umanjen za trošak na kamate, zapravo bio na nuli. 

Tri glavna dijela Grčićevog programa, nastavlja Business.hr, čine aktivna politika oporavka, poticanje zapošljavanja i industrijska politika. Ono što je važno napraviti, nastavlja Grčić, jest smanjiti porez na rad i reinvestiranu dobit posebno za izvoz, dokapitalizirati HBOR i subvencionirati kamate na njegove kredite, kao i osloboditi svakog novog zaposlenika doprinosa.

Zakone također treba mijenjati. Kako bismo privukli strateške ulagače, treba izmijeniti zakone o poticanju velikih ulaganja koji izravnu pomoć države ograničavaju na milijun eura te, kako tvrdi Grčić, te poticaje višestruko povećati tako da projekte dovede do realizacije i zatim ih kroz koncesiju ponudi ulagačima.

SDP-ovac bi i kaznio sve tvrtke koje ne plaćaju svoje obveze i to kaznama do 200 tisuća kuna, a dodatno bi kaznio i odgovorne osobe. Pa evo, nekoliko konkretnih mjera koje samo čekaju svoju realizaciju... ili pak pobijanje. (MJ)

 

Izvor: Business.hr, 25. studeni 2010.
Foto: www.sdp.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox