Bruto dobit Allianz Hrvatska u 2021. dosegnula 125 milijuna kuna

Allianz Hrvatska je u 2021. godini nastavio uspješno poslovanje ostvarivši bruto premijski prihod od 1.230,2 milijuna kuna, što je za 84 milijuna kuna, odnosno 7,3% više u odnosu na godinu prije u kojoj je ostvareni prihod iznosio 1.146,2 milijuna kuna.


Bruto dobit u 2021. godini dosegla je 125 milijuna kuna, što je za 58 milijuna kuna više u odnosu na prethodnu godinu, opterećenu potresima i zakonskim promjenama.

U neživotnim osiguranjima u kojima je prihod porastao u gotovo svim segmentima u prošloj godini, ostvaren je bruto premijski prihod u iznosu od 792,8 milijuna kuna, odnosno, rast od 3,5%. Najznačajniji rast ostvaren je u zdravstvenim osiguranjima, gdje je realizirano 70,7 milijuna kuna premije, odnosno 38,7% više u odnosu na prethodnu godinu. U privatnoj imovini je ostvareno 242,5 milijuna kuna premije, što je 1,2% više u odnosu na 2020. godinu. U životnim osiguranjima je ostvarena bruto premija u iznosu od 437,4 milijuna kuna, te je također ostvaren porast u svim segmentima ponude, a ostvareno je 57,5 milijuna kuna, što predstavlja rast od 15,1%. Društvo je zahvaljujući rastu premije neživotnih osiguranja, kontinuiranom radu na unapređenju tehničke i troškovne izvrsnosti, ostvarilo odličan kombinirani razmjer od 89,8%, uključujući i poslovanje na području Slovenije, dok je omjer solventnosti i dalje na visokih 201%.

Tržišni udio Allianza i u 2021. ostao je stabilan i iznosio je 10,5%, pri čemu je tržišni udio životnih osiguranja narastao za 0,7% na 15,1% dok je tržišni udio u neživotnim osiguranjima pao za 0,8% na udio od 9,0%.

Unatoč još jednoj izazovnoj godini koja je iza nas, zahvaljujući zajedničkoj misiji u kojoj su očekivanja i zadovoljstvo klijenta u fokusu našeg poslovanja, iznimno smo zadovoljni ostvarenim poslovnim rezultatima. I dalje ćemo razvijati inovativne i jedinstvene proizvode, poput novih rješenja u ponudi životnih osiguranja, uz digitalizaciju svih naših poslovnih procesa što je i ujedno jedna od naših ključnih strateških odrednica. Ponosni smo na činjenicu da smo na tržištu osiguranja pozicionirani i prepoznati kao brend koji svojim sponzorskim aktivnostima i društveno odgovornim djelovanjem nastoji kreirati sigurnu budućnost za društvenu zajednicu. Naši se klijenti mogu osloniti na nas kao partnera koji im olakšava procese donošenja financijskih odluka i njihovim upravljanjem, što će im u konačnici omogućiti dugoročnu kvalitetu života. -  izjavio je Daniel Matić, predsjednik uprave Allianz Hrvatska.

Kao digitalni lider u industriji osiguranja, Allianz je i u protekloj godini nastavio s razvojem i implementacijom digitalnih alata, kao i s optimizacijom poslovnih procesa koji omogućavaju da se na najbrži i najjednostavniji način zadovolje potrebe klijenata i prodajnih partnera. Ugovoriti uslugu moguće je u nekoliko klikova bez dugih čekanja redova, a isplata štete, uz prijavu odštetnog  zahtjeva i dostavu sve potrebne dokumentacije, ostvariva je već u roku od dva sata. Kvaliteta usluga koje nudi Allianz vidljiva je iz zadovoljstva klijenata koje je od neizmjerne važnosti kompaniji. Kako bi što bolje razumjeli želje i potrebe klijenata, lansiran je projekt Voice of the Costumer koji kroz strukturirane upitnike prikuplja povratne informacije klijenata od zatražene prve informativne ponude, pa sve do isplate štete čime Allianz kontinuirano unaprjeđuje svoje poslovne procese.

Allianz je pozicioniran kao tržišni lider u prodaji višekratnih polica životnih osiguranja kod kojih osiguravatelj snosi rizik ulaganja, a primjećuje se i povećanje potražnje za osiguranjem u slučaju najgoreg. Proizvod životnog osiguranja Allianz Riziko na jednostavan i praktičan način povećava financijsku sigurnost i zaštitu svih članova obitelji uz visoko pokriće za iznos premije. Ovaj proizvod idealan je za sve one koji znaju da je investiranje u sigurnu budućnost ključ za ostvarenje mirne i zdrave svakodnevice.

U suradnji sa Zagrebačkom bankom, krajem 2021, lansirana je nova tranša unit-linked proizvoda životnih osiguranja pod nazivom Allianz Fokus Dolar. Namijenjen je svima onima koji imaju interes osigurati financijsku zaštitu svojih najmilijih u slučaju najgoreg i ujedno sudjelovati u potencijalnom dodatnom prinosu od ulaganja u certifikat vezan na ESG indeks. Društvo planira i u 2022.godini nastaviti s pružanjem inovativnih proizvoda životnih osiguranja koji nose dodatnu vrijednost za naše klijente kroz zaštitu i mogućnost dodatne zarade koristeći snagu Allianz branda.

Izazovi nas ne zaobilaze ni u ovoj godini. Pandemija koja je još uvijek u tijeku utjecala je na tržište kapitala te vidimo poremećaje u lancu opskrbe, a rat u Ukrajini je novi izazov s kojim se svijet suočava. Ustrajni u misiji da gradimo sigurniju budućnost zasnovanu na povjerenju, Allianz Grupa donirala je 10 milijuna eura humanitarne pomoći ljudima  u Ukrajini koji trenutno prolaze kroz teške životne trenutke. Dodatna inflacija i rast kamatnih stopa utječe na imovinu Društva, te ulažemo sve napore kako bi pravovremeno reagirali na promjene kretanja na tržištu i time zaštitili naše osiguranike i njihovu imovinu. Zahvaljujući dobroj i diversificiranoj strukturi portfelja i tehničkoj izvrsnosti, društvo je dobro kapitalizirano te uspješno odgovara na sve izazove. – istaknula  je Marijana Jakovac, članica Uprave za financije Allianz Hrvatska.

Industrija osiguranja će se u 2022. godini suočiti s još dva značajna izazova. Uvođenje eura kao službene valute zahtijevat će izdvajanje značajnih resursa za prilagodbu svih dijelova poslovanja, a posebice informacijskih sustava. Istovremeno za osiguravajuća društva je od 1.1.2023. obvezna primjena novog Međunarodnog standarda financijskog izvještavanja 17 i 9 (MSFI 17 i 9) za što se Allianz već dvije godine intenzivno priprema  s obzirom na kompleksnost i promjene koje donosi novi MSFI. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox