Bruto premija osiguravatelja 8,2 milijardi kuna

Foto: Shutterstock

Ukupna zaračunata bruto premija 27 hrvatskih društava za osiguranje na kraju studenog ove godine iznosila je 8,2 milijarde kuna, što je za 1,3 posto manje u odnosu na stanje s kraja studenog 2011. godine. 

Prema podacima koje je objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO), ukupna zaračunata bruto premija u neživotnim osiguranjima iznosila je krajem studenog 6,04 milijardi kuna, što je za 2 posto manje nego krajem studenog lani. Istodobno je bruto premija u životnim osiguranjima porasla za 0,9 posto, na 2,15 milijardi kuna. Više od polovice ukupne zaračunate bruto premije na kraju studenog ove godine, odnosno više od 53 posto čini premija triju najvećih društava za osiguranje, Croatia osiguranja, Allianza i Euroherca, od kojih je jedino Allianz na godišnjoj razini zabilježio rast premije, a time i tržišnog udjela.

Zaračunata bruto premija najvećeg osiguravatelja, Croatia osiguranja na kraju studenog ove godine iznosila je 2,5 milijarde kuna. Prema istom razdoblju prošle godine to predstavlja pad od 3,2 posto, pa je i tržišni udio Croatia osiguranja pao s prošlogodišnjih 31,38 na 30,76 posto na kraju studenog ove godine. Pritom je u segmentu životnih osiguranja premija Croatia osiguranja povećana za 4,6 posto, na 317,4 milijuna kuna, dok je u neživotnim osiguranjima smanjena za 4,2 posto, na 2,2 milijarde kuna. 

Allianz je istovremeno zabilježio rast ukupne zaračunate bruto premije za 6,9 posto, na 1,01 milijardu kuna, uz rast tržišnog udjela s lanjskih 11,39 na 12,33 posto na kraju studenog ove godine. U segmentu životnih osiguranja Allianz bilježi rast premije za 10,6 posto, na 372,29 milijuna kuna pa je to društvo na kraju studenog bilo vodeće u tom segmentu s udjelom od 17,27 posto, dok je u neživotnim osiguranjima zauzelo treće mjesto, s premijom od 638,5 milijuna kuna (4,8 posto više nego lani). 

Euroherc osiguranje, koje posluje samo u segmentu neživotnih osiguranja, zauzimalo je pak na kraju studenog ove godine 10,41 posto hrvatskog osigurateljnog tržišta, s premijom u iznosu od 853,9 milijuna kuna ili 3,3 posto manjom nego u istom razdoblju lani.

Podaci HUO-a o vrijednosti likvidiranih šteta pokazuju da je bruto iznos likvidiranih šteta na kraju studenog iznosio 4,1 milijardu kuna, što je 5,5 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Najveći udjel u likvidiranim štetama ima životno osiguranje, 27,46 posto ili 1,13 milijardi kuna, a taj je iznos u odnosu na prošlu godinu povećan za 17 posto. Drugi najveći udjel u likvidiranim štetama (24,02 posto) ima osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, no iznos likvidiranih šteta, od 988,9 milijuna kuna, u usporedbi s prethodnom godinom pao je za 7,2 posto. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox