Čačić nezadovoljan investicijama u javnim poduzećima

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić u Ministarstvu gospodarstva održao je konferenciju za novinare gdje je priznao da je pokretanje investicija u prvih devet mjeseci ove godine moglo biti i bolje.

U prvih devet mjeseci 2012. investirano je ukupno 710, 2 milijuna eura, što je 93 posto plana, a to je, istaknuo je Čačić, 43 posto od maksimalno željenog plana ili 68 posto inicijalnog plana koji je usvojen na nadzornim odborima javnih poduzeća. INA će, naglasio je, objaviti službene podatke 30. listopada, piše 24sata.hr

Nakon smanjene realizacije i sporog pokretanja investicija u prvih šest mjeseci od rujna je primjetan trend povećanja investicijskih aktivnosti, rekao je Čačić koji nije zadovoljan realizacijom Hrvatskim željeznica, ali ni s nekim drugim poduzećima poput Hrvatskih autocesta.  Željeznice imaju najlošiju realizaciju, a razlog je najvećim dijelom zbog organizacijskog i financijskog restrukturiranja. No, ja razumijem to, toj upravi nije lako, istaknuo je prvi potpredsjednik Vlade. U 2012. sklopljeno je 1.035.000.000 eura ugovora, a u tijeku javne nabave je još 385 milijuna eura.

Ako želimo to prikazati kroz broj projekata koji se realiziraju, govorimo o 4.576 projekata u 8 javnih poduzeća, od čega je 4.204 pokrenuto. Procjena je da će vrijednost ulaganja u 2012. iznositi preko 1, 3 milijarde eura i dodatnih realizacija u INI. Tada bi ukupne investicije bile manje za 20 posto od maksimalnog željenog plana, rekao je Čačić koji je više puta spomenuo da je pokretanje investicija bilo "plivanje između Scile i Haribde", odnosno između izdvajanja javnog novca i kontrole budžeta koju nalažu Međunarodni monetarni fond i kreditne agencije. (HT)

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox