Čelnik Deutsche Banke uveo revolucionarne promjene

Anshu Jian iz Deutsche Banka, koji u tom njemačkom divu dijeli funkciju glavnog izvršnog direktora, nedavno je izjavio kako želi da ta banka bude predvodnik kulturne promjene koja će uključivati reformu plaća i bonusa investicijskih bankara.

Jian nije dopustio da njegova misija ostane samo na riječima - Deutsche Bank je uveo revolucionarno pravilo kojim zaposlenicima može uzeti bonuse koje su zaradili kod bivših poslodavaca.
 
Naravno, odmah se nameće pitanje kako Deutsche Bank zaposlenike može natjerati da vrate novac koji već imaju i koji su zaradili kod nekog drugog, no detalji nove prakse u najvećoj europskoj banci po imovini i to razrješavaju.
 
Naime, Deutsche Bank će zaposlenicima moći uzeti pravo na dionice te banke koje su oni dobili u zamjenu za dionice bivših poslodavaca koje su bile dio njihovih nekadašnjih bonusa, piše Financial Times. Ključno je da se radi o pravu na dionice, a ne o dionicama kojima zaposlenici već slobodno raspolažu, a taj dio bonusa obično se isplaćuje u godišnjim obrocima i kroz dulje vremensko razdoblje.

I konkurenti bi mogli "zagristi"

 Konzultanti ističu da je takvo pravilo neuobičajeno, a možda i jedinstveno u bankarskom svijetu, no naglasili su i kako je lako moguće da postane nacrt koji će kopirati konkurencija, piše business.hr.
 
Naime, mnoge europske banke pod pritiskom političara i regulatora, ali i vlastitih dioničara, zaposlenicima sve češće uskraćuju ili oduzimaju bonuse. Glavni razlozi za takvo "kažnjavanje" su poslovanje u kojem su zabilježeni gubici ili nezakonito djelovanje. (sh)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox