Cijene nekretnina u Hrvatskoj u studenom

Nastavlja se trenod izraženog rasta traženih cijena nekretnina u Hrvatskoj. Cijene stanova bilježe, u posljednjih nekoliko godina rekordan, godišnji rast od 8 i pol posto, dok su tražene cijene kuća u istom periodu više za gotovo 5 posto. Rast je izraženiji usporedimo li cijene sa onima iz 2016., pa su u samo 24 mjeseca cijene stanova porasle za više od 13 posto, dok cijene kuća bilježe rast od gotovo 7 i pol posto.


Da su nekretnine u Republici Hrvatskoj sve traženije, a posljedično tome i sve skuplje, govori i činjenica da je samo u prošlom mjesecu zabilježeno gotovo 14 i pol milijuna detaljnih pregleda oglasa, čak 2 i pol posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, te isto toliko i na mjesec ranije. Najposjećenije podkategorije u studenom su bile Prodaja stanova, Prodaja kuća te Iznajmljivanje stanova. Kod prodaje stanova, najviše interesa bilo je za stanovima u Zagrebu te Splitsko dalmatinskoj županiji, dok su kod kuća na prodaju uz Grad Zagreb najzanimljivije županije bile Zagrebačka i Primorsko-goranska županija.
U Zagrebu potencijalni kupci najviše pregledavaju stanove veličine između 50 i 60 kvadrata, te cijene između 60 i 80 tisuća eura, a prosječna tražena cijena za kvadrat stana iznosi 1.965 eura, i za 11 posto je viša u odnosu na isti mjesec prošle godine. Od većih gradova, Split i Zadar bilježe rast cijena stanova za čak 12 posto u odnosu na prošlu godinu, pa je tako u Splitu prosječna tražena cijena po kvadratu stana 2.788 eura, dok je u Zadru ona 2.106 eura. Od ostalih većih gradova, Pula bilježi rast cijena stanova od 8 posto, Rijeka od 5 posto, dok Osijek bilježi rast od gotovo 4 posto.

Važno je istaknuti i da su tražene cijene stanova u Zagrebu u 2 godine porasle za čak 20 posto. Za iznos koliko bi u ovom trenutku platili za stan od 50 kvadrata u Zagrebu prije 2 godine mogli bi uz taj isti stan na Njuškalu kupiti, primjerice, i BMW serije 3 star 5 godina.Cijene kuća u Zagrebu imaju nešto blaži rast pa je tako prosječna cijena kvadrata kuće s okućnicom u 2 godine porasla za svega 3 posto. I dalje su najviše prosječne cijene kvadrata nekretnina u Dubrovniku. Tamo se za kvadrat kuće prosječno traži 4.669 eura, dok prosječna cijena kvadrata stana iznosi 3.861 euro. Istovremeno, prosječna tražena cijena kvadrata stana u, primjerice, Petrinji iznosi 660 eura, dok kvadrat kuće u ovom trenutku iznosi 379 eura. U obližnjem Sisku cijena kvadrata stana viša je za 20 posto, i iznosi 789 eura, dok kuće postižu i 45 posto više cijene nego u Petrinji, pa u ovom trenutku kvadrat kuće s okućnicom iznosi 549 eura.

I dalje je prisutna velika varijacija u cijenama, u ovisnosti o gradovima, no možemo reći kako su visoke cijene pretežito prisutne u gradovima na obali i Zagrebu te bližim okolnim gradovima, dok niže cijene prevladavaju na istoku Hrvatske. Dodatno smo analizirali cijenu kvadrata stana u Zagrebu u ovisnosti o katu. Tako je suteren najpovoljniji, dok najveće cijene postižu stanovi na prvom katu. Uspoređujemo li suteren sa prizemljem, cijene kvadrata su povoljnije čak 10 posto u suterenu, dok je istovremeno prizemlje povoljnije za 6 posto od prvog kata.

Cijene nekretnina u Gradu Zagrebu variraju u ovisnosti o samom kvartu. Pa se prosječne cijene kvadrata stana tamo kreću od 800 eura u kvartovima na rubnim dijelovima Grada, pa do čak 3 tisuće eura u kvartovima poput Tuškanca. U centru Zagreba je prosječna cijena kvadrata stana 2.483 eura. Istovremeno, prosječna cijena kvadrata stana na Trešnjevci iznosi 2.037 eura. Na Savici kvadrat stana iznosi 1.707 eura, dok se u kvartovima kao što su Stenjevec i Borovje cijene kreću nešto više od 1.500 eura.

B.D.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox