Coca-Cola kao gazirana nafta

Dobit Coca-Cole porasla je u drugom tromjesečju za 18 posto, što se zahvaljuje snažnom rastu prodaje na inozemnim tržištima i akvizicijama, objavio je najveći svjetski proizvođač gaziranih pića. Coca-Cola je uz naftu i vodu, među svjetskom populacijom, najtraženija tekućina, pa njena vrijednost opravdava izraz gazirana nafta.

Čista dobit Coca-Cole dosegnula je u proteklom kvartalu 2,8 milijardi dolara, ili 1,20 dolara po dionici, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosila 2,37 milijardi, ili 1,02 dolara po dionici. Prihodi kompanije porasli su istodobno za 47 posto, na 12,74 milijardi dolara, ponajviše zahvaljujući akvizicijama. Rezultati su bolji od procjena, s obzirom da su analitičari očekivali dobit od 1,15 dolara po dionici, uz prihode od 12,39 milijardi dolara.

Coca-Cola, koja proizvodi više od 500 različitih brandova, među kojima i Sprite te Fantu, zabilježila je u proteklom tromjesečju rast obujma prodaje za 6 posto. Pritom je na sjevernoameričkom tržištu prodaja porasla za 4, a u svijetu za 6 posto. Najveći rast prihoda Coca-Cola je, pak, ostvarila na tržištu Sjeverne Amerike, što se zahvaljuje akvizicijama. Prihodi kompanije na afričkom tržištu porasli su 15 posto, u Europi 10, Latinskoj Americi 13, a u Aziji 21 posto. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox