Deficit robne razmjene povećan na 566 milijuna eura

Prema prvim podacima DZS-a u kolovozu je iz Hrvatske je na inozemna tržišta ukupno plasirano robe u vrijednosti 776 milijuna eura, što je 0,9% više nego u kolovozu prošle godine.

Uvoz roba iznosio je 1,34 milijardi eura što predstavlja rast od 8,2% na godišnjoj razini. U odnosu na ovogodišnji srpanj zabilježena su negativna kretanja, izvoz je smanjen za 8,3% dok je mjesečni uvoz zabilježio pad po stopi 11,2%.

Zbog manje godišnje stope rasta izvoza od uvoza, deficit robne razmjene je povećan za čak 20,3% godišnje te je iznosio 566 milijuna eura, a pokrivenost uvoza izvozom je porasla na 57,8%. Promatrajući kumulativno od početka godine, robni izvoz u prvih osam mjeseci ove godine je za 1,6% niži u odnosu na isti period lani dok je robni uvoz zabilježio blagu godišnju stopu rasta od 0,7%. Uz izvoz od 6,2 mlrd. eura te uvoz od 10,9 mlrd. eura pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 56.9 posto.

Manjak vanjskotrgovinske razmjene u promatranom periodu dosegnuo je 4,7 mlrd. eura i 3,9 posto je viši no u istom razdoblju lani. Rast izvoza, uz relativno nisku konkurentnost ograničavaju i nepovoljni trendovi u EU (te posljedično niža inozemna potražnja), ali i procesi restrukturiranja najvažnijih izvoznih grana. S druge strane usporena domaća potražnja te djelomična supstitucija s domaćim proizvodima posljedično utječu na kretanja u uvozu roba. Promatrajući prema NKD-u izvoz ostalih prijevoznih sredstava u prvih osam mjeseci zabilježio pad od čak 49,7% u odnosu na isto razdoblje 2011. dok je izvoz kemikalija i kemijskih proizvoda zabilježio pad od 27,6%.

Istovremeno, uvoz ostalih prijevoznih sredstava porastao je za 75,3%. Do kraja godine ne očekujemo značajniji rast izvoza s obzirom na usporavanje gospodarstva eurozone i regije odnosno država najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Hrvatske. Istodobno, uvoz će ograničavati slaba domaća potražnja, zaključuju analitičari RBA. (jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox