Do tog je došlo: Slovence i središnja banka upozorava na novu recesiju

Ekonomski indikatori u Sloveniji pokazuju znakove recesije, odnosno smanjenja gospodarske aktivnosti u ovoj godini, slično onome iz 2008., pa država treba hitne mjere na području financijske konsolidacije i strukturnih reformi, objavila je u utorak slovenska središnja banka.

Stagnacija domaće potrošnje i manja očekivanja od izvoza povećavaju mogućnost smanjivanja gospodarske aktivnosti početkom ove godine, upozorila je Banka Slovenije u priopćenju za javnost, s posebnim upozorenjem na pad u građevinarstvu, industriji i prihodima u trgovini.

Konsolidacija javnih financija

Ti podaci, ocjenjuje se, ukazuju na mogućnost recesijskih trendova kakvi su zabilježeni krajem 2008. godine u vrijeme vrha globalne ekonomske krize. Zbog toga Banka Slovenije očekuje da će vlasti što prije poduzeti mjere za konsolidaciju javnih financija i smanjenje proračunskog deficita jer su dosadašnje mjere bile preslabe i nedostatne.

Budući da su banke u jedanaest mjeseci prošle godine zabilježile 122 milijuna eura gubitka, a mogućnosti financiranja putem državnih obveznica smanjene su zbog visoke stope očekivanog prinosa koja se kreće između 6 i 7 posto, središnja banka upozorava na potrebu donošenja hitnih mjera financijske konsolidacije i reformi kako ne bi došlo do daljnjeg pada kreditnog rejtinga države na međunarodnom financijskom tržištu. (Hina/jk)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox