Dobit Applea manja od očekivane

Poslovni rezultati Applea u drugom tromjesečju slabiji su nego što su analitičari očekivali, a niže su i procjene budućeg poslovanja, pa je u srijedu cijena dionica najveće svjetske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji pala više od 5 posto

Čista dobit Applea dosegnula je u proteklom tromjesečju 8,8 milijardi dolara, ili 9,32 dolara po dionici, što je 21 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, ali i oko 10 posto manje nego što se očekivalo.

Prihodi tog tehnološkog diva dosegnuli su 35 milijardi dolara, ili 23 posto više nego u drugom lanjskom tromjesečju, što je oko 2 milijarde manje od očekivanja analitičara na Wall Streetu.

U odnosu, pak, na prethodno tromjesečje, u drugom kvartalu prodaja Applea pala je u azijsko-pacifičkoj regiji za čak 22 posto, dok je u Europi pala za 6, a u Sjevernoj i Južnoj Americi za 3 posto.

To pokazuje, kažu analitičari, da je Appleov brand postao manje otporan na pogoršanje poslovnih uvjeta u svijetu.

Kao uzrok pada prodaje analitičari navode i slabiju potražnju jer kupci očekuju novi model iPhone 5, koji bi mogao biti plasiran na tržište u rujnu ili listopadu.

U proteklom tromjesečju Apple je isporučio 26 milijuna iPhonea, znatno manje od 35 milijuna iz prethodnog tromjesečja i oko 2 milijuna manje nego što se očekivalo. (Hina/sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox