Dobit Viktora Lenca 45 posto manja nego lani

Brodogradilište Viktor Lenac u prvih je devet mjeseci ostvarilo neto dobit od 2,12 milijuna kuna, što je 45,2 posto manja dobit nego u istom razdoblju lani kada je iznosila 3,8 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni su prihodi Lenca u prvih devet mjeseci iznosili 207,9 milijuna kuna i smanjeni su za 2,1 posto.

Glavninu prihoda čine poslovni prihodi koji iznose 204,2 milijuna kuna. Od toga se najveći dio u visini od 169,2 milijuna kuna odnosi na remont brodova, ostvaren na 54 broda dovršena u prvih devet mjeseci ove godine, navodi se u objašnjenjima poslovnih rezultata.

Ukupni rashodi Viktora Lenca u prvih devet mjeseci iznose 205,2 milijuna kuna, što je smanjenje za 1,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Poslovni su rashodi iznosili 203,3 milijuna kuna, od čega se najveći dio odnosi na troškove sirovina i materijala, plaće i naknade zaposlenima te troškove vanjskih usluga na izradi proizvoda.

U izvješću se uz ostalo navodi da je Lenac u prvih devet mjeseci u dugotrajnu imovinu uložio 14,3 milijuna kuna.

Razvoj tehnologije

Razvoj Viktora Lenca usmjeren je na tehnološku obnovu - nabavu moderne i produktivne opreme kojom se skuplji ljudski rad ubrzava i zamjenjuje radom strojeva u cilju ušteda i povećanja učinkovitosti. Tehnološka obnova dijelom će biti uvjetovana i pooštrenjem zahtjeva kod očuvanja i zaštite okoliša, posebno približavanjem ulaska Hrvatske u EU, napominje se u objašnjenjima Uprave.

Za povećanje učinkovitosti svih poslovnih i proizvodnih procesa naglasak je stavljen na razvoj informacijskih programa, a u narednom razdoblju u tvrtki očekuju intenziviranje investicijskih aktivnosti temeljem Plana razvoja proizvodnih kapaciteta.

Lenac je, naime, usvojio Poslovni plan razvoja za proširenje i modernizaciju kapaciteta za remont i preinake brodova. Ukupna planirana ulaganja procjenjuju se na 23 milijuna eura, a planiraju se financirati većim dijelom kreditnim sredstvima, a dijelom vlastitim sredstvima, navodi se u izvješću i napominje da je dio vlastitih sredstava osiguran dokapitalizacijom u iznosu 29,7 milijuna kuna, koja je provedena u srpnju ove godine.

Krajem rujna ove godine Viktor Lenac je zapošljavao 596 radnika, jednako kao i početkom godine. (Hina/jh)

 

 

 

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox