Dokapitalizacija austrijskih banaka 4 milijarde eura?

Viceguverner austrijske središnje banke Wolfgang Duchatczek smatra da bi domaće banke mogle zatražiti do četiri milijardi eura za potrebe dokapitalizacije, ali da vjerojatno neće trebati puni iznos, objavio je bečki dnevnik Die Presse.

Središnja banka nije odmah komentirala izvješće koje je objavljeno nakon pritisaka vodećih svjetskih gospodarstava na Europu da poduzme odlučne mjere kako bi riješila dužničku krizu u eurozoni.

Dokapitalizacija banaka ključna je komponenta planova koje su donijeli čelnici eurozone u cilju rješavanja dužničke krize i vraćanja povjerenja u regiju.

Austrija je prošlog tjedna objavila da je spremna po potrebi pomoći posrnulim bankama nakon što je Oesterreichische Volksbanken, koja nije prošla ovogodišnji europski test izdržljivosti, objavila da u ovoj godini očekuje konsolidirani gubitak u visini do 750 milijuna eura.

Austrijske banke najveći su zajmodavci u srednjoj i istočnoj Europi.

Prošlog je tjedna Erste Bank također objavio očekuje godišnji gubitak zbog dužničke krize u eurozoni i gubitaka na deviznim kreditima u Mađarskoj.

Austriji je preostalo još oko šest milijardi eura iz sredstava koje je izdvojila na temelju zakona o stabilnosti financijskog tržišta. Zakon joj omogućuje dokapitalizaciju banaka putem jamstava i drugih mjera. (Hina/jh)

 

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox