Dokapitalizacija Centar banke od 97 milijuna kuna kreće u lipnju

Centar banka je putem Zagrebačke burze izvijestila da je u saznanju da je Povjereničko vijeće odobrilo Fondu gospodarske suradnje (FGS) Alternative Private Equity ulaganje u kapital Banke u iznosu od 97 milijuna kuna, a dokapitalizacija će se provesti poslije pozitivne odluke skupštine koja će se održati u lipnju.

Banka se time očitovala na upit Burze vezano uz napise u medijima da će FGS Alternative Private Equity dokapitalizirati Centar banku sa 97 milijuna kuna.

Također se ističe kako će se na istoj skupštini donijeti odluka o pretvaranju hibridnog instrumenta tvrtke Heruc u iznosu od 34 milijuna kuna u temeljni kapital Banke.

Fond Alternative Private Equity FGS, u kojem je 50 posto državnog, a 50 posto privatnog kapitala, dokapitalizirat će Centar banku s 97 milijuna kuna, dok će je tvrtka Heruc dokapitalizirati sa 34 milijuna kuna.

Nakon odluke o dokapitalizaciji slijedi održavanje skupštine dioničara Centar banke, a dokapitalizaciju mora potvrditi i Hrvatska narodna banka. Dokapitalizacijom će temeljni kapital Centar banke porasti za 93,3 posto na ukupno 272 milijuna kuna.

Ova odluka o dokapitalizaciji, kako je tada navedeno, početak je provedbe nužnog procesa konsolidacije malih banaka u Hrvatskoj, koji će osigurati snažnu financijsku polugu za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, ciljanu skupinu klijenata malih banaka.

Alternative Private Equity FGS fond za gospodarsku suradnju s radom je počeo u ožujku 2011. Društvo upravlja s 600 milijuna kuna kapitala prikupljenog od privatnih domaćih i stranih investitora te sudjeluje u programu hrvatske Vlade nazvanom Fondovi za gospodarsku suradnju.  

Centar banka d.d. osnovana je u listopadu 1992. kao tvrtka kći Privredne banke Zagreb. Početkom prosinca 1997. Heruc grupa je na burzi kupila 93,59 posto redovnih dionica Centar banke.

U 2011. Centar banka je imala 3,3 milijuna kuna bruto dobiti, a aktiva joj iznosi 1,6 milijardi kuna. (Hina/jh)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox