Dolar pod pritiskom zbog popustljive monetarne politike Feda

Na valutnim je tržištima prošloga tjedna vrijednost dolara prema košarici valuta pala na najnižu razinu u gotovo tri godine jer je američka središnja banka Fed nagovijestila da će i dalje voditi izuzetno popustljivu monetarnu politiku.

 

Dolarov indeks potonuo je prošloga tjedna 1,68 posto, na 72,83 boda

Pritom je tečaj europske prema američkoj valuti ojačao 1,68 posto, na 1,4816 dolara. U četvrtak je dosegnuo i 1,4882 dolara, najvišu razinu u 17 mjeseci. Dolar je oslabio i prema jenu, pa je njegov tečaj pao 0,86 posto, na 81,15 jena. Euro je, pak, ojačao u odnosu na japansku valutu. Cijena mu je porasla 0,83 posto, na 120,25 jena.

Pritisak na ionako slab dolar ojačao je u srijedu, nakon što je američka središnja banka najavila okončanje svojeg 600 milijardi dolara vrijednog programa otkupa državnih obveznica u lipnju, te zadržala ključne kamatne stope nepromijenjene na rekordno niskoj razini od nula do 0,25 posto.

 

To je na tržištu protumačeno kao signal da će Fed i dalje voditi izuzetno popustljivu monetarnu politiku

U anketi Reutersa, većina američkih trgovaca očekuje da će Fed zadržati kamate nadomak nule do kraja ove godine. S druge strane, Europska središnja banka (ECB) već je svoje kamatne stope jednom povisila, a očekuje se da će i dalje postupno zaoštravati monetarnu politiku.

Zbog toga analitičari ističu da bi euro uskoro mogao testirati psihološki važnu granicu od 1,5 dolara.

Euro jača jer je vodeća rezervna alternativa dolaru - kaže valutni strateg Bank of New York Mellona Neil Mellor. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox