Draghi: ECB-ovi jeftini krediti donose željene rezultate

Jeftini trogodišnji krediti Europske središnje banke (ECB) pomažu bankovnom sustavu u eurozoni i podupiru povjerenje u njezino gospodarstvo koje počinje pokazivati znakove stabilizacije, objavio je predsjednik ECB-a Mario Draghi.

Snažan odaziv na prvu ponudu trogodišnjih kredita pokazuje da naše nestandardne mjere pružaju značajan doprinos poboljšanom financiranju banaka, podupirući time uvjete financiranja i povjerenje, rekao je Draghi.

ECB je u četvrtak objavio da je zadržao ključne kamatne stope u eurozoni na 1,0 posto, najnižoj razini u povijesti eurozone. Kako bi pomogao bankama, ECB im je u prosincu stavio na raspolaganje gotovo 500 milijardi eura trogodišnjih kredita uz vrlo povoljne kamate a slično namjerava učiniti i u veljači.

Što više vremena prolazi, to su učestaliji znakovi da ta mjera donosi željeni rezultat, kazao je Draghi. Odluka je spriječila daleko ozbiljniji pad plasmana kredita, dodao je.

I dalje neizvjesnost

Banke i dalje jako zaziru od međusobnih pozajmica pa je ECB-ov program jeftinih kredita omogućio funkcioniranje sustava ali je manje dokaza da novac stiže i do realnog gospodarstva. ECB je također ublažio propise o kolateralu i nastavio kupovati talijanske i španjolske državne obveznice, iako ne u opsegu koji zahtijevaju pojedini europski dužnosnici.

Draghi je upozorio da se gospodarstvo eurozone i dalje suočava s velikom neizvjesnošću, ukazujući ipak i na pojedine naznake stabilizacije. Tako u četvrtak nije ponovio ocjenu s prve konferencije za novinstvo koju je održao na početku studenog, naime da se eurozona suočava s blagom recesijom.

Nastavljene napetosti na financijskim tržištima i dalje prigušuju ekonomske aktivnosti u eurozoni ali neki noviji pokazatelji ipak očituju prve naznake stabilizacije aktivnosti na niskoj razini, kazao je. (Hina/jk)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox