"Država blagostanja" otvara sve više pučkih kuhinja

Zemlja koja kroz nekoliko dana mora otvoriti Olimpijske igre nikako da izađe iz drugog vala recesije tijekom kojeg je broj nezaposlenih na njezinim popisima vjerojatno premašio 2,7 milijuna. Skoro polovica te brojke stvorila se u proteklih četiri-pet godina. Oko milijun ljudi bez radnog mjesta staro je 16 do 24 godine.

U manjim gradovima stradava srednja klasa čiji pripadnici od materijalno udobnog života britanske idile prelaze na stajanje u redu pred dobrotvornim ustanovama. U reportaži iz Coventryja dnevnik Guardian piše da u tom gradu veličine Sarajeva prije 18 mjeseci nije postojala nijedna banka hrane, a da ih danas ima već 11, prenosi tportal.hr.

Najveća nezaposlenost (oko 10 posto) bilježi se u središnjoj Engleskoj i Sjevernoj Irskoj: u Middlesbroughu na istočnoj obali Engleske, zatim u dijelovima Belfasta, Birminghama… No sve veći problem postaju i formalno zaposleni radnici kojima se zbog krize smanjuje broj radnih sati i daju sve manji dohodci.

U principu, čini se da je riječ o propadanju britanskog modela države blagostanja u kojem je država dosad izravnim zajmovima mogla hitno pomoći ugroženim slojevima, dok danas tu uslugu pruža samo rijetkima i sve više prebacuje svoju dužnost na dobrotvorne ustanove u kojima rade volonteri. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox