EBRD: Hrvatsko je gospodarstvo tehnički u recesiji

Europska banka za obnovu i razvitak snizila je prognoze rasta za hrvatsko gospodarstvo, pa sada za ovu godinu prognozira pad aktivnosti od 1,2 posto, nakon čega bi u 2013. godini trebao uslijediti oporavak, uz stopu rasta od 1,5 posto, objavljeno je u srijedu u sklopu najnovijih gospodarskih prognozi EBRD-a za regiju. 

Time je Banka oštro revidirala prognozu iz svibnja ove godine, prema kojoj je za ovu godinu očekivala pad hrvatskog bruto domaćeg proizvoda od 0,6 posto. Za iduću godinu prognoza je pak revidirana blago naniže, budući da je u svibnju bio procijenjivan rast od 1,7 posto.

Po ocjeni EBRD-a, gospodarska se situacija u Hrvatskoj očigledno pogoršava. Ukazuje pritom na pad BDP-a u dva uzastopna tromjesečja, i to za 0,7 posto u četvrtom tromjesečju 2011. u odnosu na prethodno tromjesečje te pad od 1,6 posto u prvom tromjesečju 2012. prema prethodna tri mjeseca, što znači da je gospodarstvo sada tehnički u recesiji, napominju.

Što se tiče rasta u preostalom dijelu godine, njega ili neće biti ili će biti negativan, a odražavat će općenito nedostatnu konkurentnost gospodarstva. Međutim, potpisivanje sporazuma o pristupanju EU krajem prošle godine i realistični izgledi za punorpavno članstvo sredinom 2013. godine pozitivni su signali za srednjoročno razdoblje i mogli bi pomoći u oživljavanju povjerenja i ulaganja, navodi se u izvješću EBRD-a. (Hina/sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox