ECB iznenada snizio kamatne stope: Očekuju blagu recesiju

Europska središnja banka neočekivano je snizila ključne kamatne stope u eurozoni za četvrtinu postotnog boda, na 1,25 posto, a novi bančin predsjednik Mario Draghi kazao je da bi eurozona mogla do kraja godine kliznuti i u blagu recesiju.

Stoga je banka promijenila smjer monetarne politike, koji su obilježila podizanja razine ključnih kamatnih stopa u travnju i srpnju. ECB je među prvima u svijetu bio odlučio postrožiti monetarnu politiku, ublaženu u razdoblju nakon financijske krize.

Snižena prognoza rasta

U prvom nastupu nakon preuzimanja kormila u ECB-u prije dva dana novi predsjednik Mario Draghi kazao je u četvrtak da će inflacija u eurozoni u idućoj godini vjeroatno kliznuti na dva posto dok će gospodarstvo rasti slabije no što se dosada očekivalo. Očekuje se da će stope inflacije u 2012. nastaviti padati, ispod dva posto, ocijenio je Draghi.

Prognoze rasta BDP-a eurozone bit će pak vrlo vjerojatno snižene idućeg mjeseca, u ECB-ovim novim prognozama, dodao je. Nastavljene napetosti na financijskim tržištima vjerojatno će zakočiti tempo gospodarskog rasta u eurozoni u drugoj polovini ove i u idućoj godini, kazao je Draghi. Svjedočimo sporom rastu koji bi do kraja godine mogao prerasti u blagu recesiju, upozorio je novi čelnik ECB-a.

Vrlo je vjerojatno da će prognoze i projekcije prosječnog rasta realnog BDP-a u 2012. biti značajno snižene, dodao je. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox