ECB: Ne treba se previše obazirati na agencije za kreditni rejting

Čelnik Europske središnje banke Mario Draghi poručio je ulagačima i regulatorima da bi se u budućnosti trebali manje oslanjati na ocjene bonitetnih agencija.

U istupu pred jednim odborom u Europskom parlamentu u svojstvu predsjednika Europskog odbora za sistemske rizike, Draghi je kazao da se treba postaviti pitanje koliko su kreditni rejtinzi važni tržištima, regulatorima i ulagačima.

Istaknuo je da su tržišta najvećim dijelom očekivala najnovija sniženja kreditnih rejtinga i mirno su reagirala u ponedjeljak na odluku Standard & Poor'sa o snižavanju kreditnih rejtinga devet zemalja članica eurozone, objavljenu u petak. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, čijoj je zemlji rejting snižen s trostrukog A na AA+, poručio je da sniženje rejtinga "ništa ne mijenja".

Duga borba

Sniženje rejtinga samo je novi u nizu znakova da eurozoni predstoji duga borba na putu smanjenja deficita i uspostave gospodarskog rasta, nužnog za prevladavanje dužničkih problema. Posljedice toga mogli bi biti viši troškovi zaduživanja za države, što bi povećalo pritiske na njihove financije, kao i na Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF), kojem je u ponedjeljak također snižen rejting.

Draghi je kazao da ne može komentirati konkretne rejtinge, no dodao je da "bismo kao regulatori trebali naučiti raditi i bez rejtinga", odnosno da bi ih ulagači mogli koristiti kao tek jednu u nizu informacija i "ne trošiti previše vremena na ono što agencije kažu ili čine". Iako je govorio s pozicije predsjednika odbora za rizike, Draghi je istaknuo ECB kao primjer institucije koja ne pridaje preveliku pozornost agencijama za rejtinge. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox