ECB-ov program jeftinih kredita podigao europska tržišta dionica

Europske dionice blago su u utorak ojačale u slaboj trgovini uoči blagdana, potaknute najavom Europske središnje banke da će bankama ponuditi jeftine kredite, na što se nadovezala uspješna španjolska aukcija dužničkih papira.

 

Indeks Frankfurtske burze DAX ojačao je tako 0,9 posto na 5.723 boda, pariški CAC za 1,1 posto, na 3.007 bodova, dok je londonski Ftse bio u blagom minusu, oslabivši 0,3 posto na 5.351 bod.

Tržišta je u utorak oraspoložila najava da će Europska središnja banka u srijedu ponuditi bankama u eurozoni kredite za refinanciranje na rok do tri godine po kamati stopi od jedan posto kako bi spriječila kreditnu krizu i usporavanje gospodarstva.

U takvom je okruženju poskočio španjolski burzovni indeks IBEX, za 1,3 posto, a najveći su dobitnici bile banke, pa su Banco Santander i BBVA ojačale 2,1 odnosno 2,2 posto. Bankovni sektor bio je među istaknutim dobitnicima i na ostalim europskim tržištima, pa su talijanske banke UniCredit i Intesa Sanpaolo, i francuski BNP Paribas ojačali u rasponu od 3,9 do 4,3 posto.

Iako su ocjene španjolske aukcije obveznica pozitivne, jasno je da je taj 'uspjeh' proizišao iz ECB-ove najave programa poticanja likvidnosti - kazao je Joshua Raymond iz tvrtke City Indeks.

U prosjeku je europski bankovni sektor bio na dobitku 2,3 posto. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox