EIT Health inovacijski poziv- Hrvatska već treću godinu za redom među pobjedničkim ekipama inovatora

U trećem izdanju EIT Health RIS Innovation Call, jedinstvenog fonda s konceptom za jačanje i razvoj regionalnih zdravstvenih inovacija, jedanaest od preko 100 prijavljenih ideja je odabrano za financiranje. Najboljim konzorcijima koji dolaze iz Slovenije, Portugala, Latvije, Hrvatske, Slovačke, Italije i Grčke bit će dodijeljeno financiranje do 75 000 EUR, uz mentorstvo, mjesto u bootcampu, kao i pristup najvećoj mreži vrhunskih zdravstvenih igrača u Europi. Ove godine razina zrelosti prijavljenih prijedloga bila je najveća u odnosu na prethodna izdanja. Svi podneseni prijedlozi usmjereni su na najhitnije zdravstvene izazove s kojima se suočava društvo, ali tri su glavna područja dominirala scenom: 46% usredotočeno je na donošenje rješenja za njegu kod kuće, 36% na promicanje zdravijeg života i 18% na zdravlje na radnom mjestu.


HRVATSKA – Stuey, mHealth rješenje za osobe koje mucaju

Stuey se povezuje s mobilnim telefonom kao produžetak kompleta za bezručno telefoniranje (handsfree). Osoba koja muca može unaprijed snimiti željene glasovne zapise u okruženju koje potiče tečnost govora te ih reproducirati sugovorniku umjesto svog izravnog govora, kao i kombinirati s izravnim govorom na način koji poželi. Snimljeni glasovni zapisi pri reprodukciji se spajaju s trenutnim zvukovima okoline osiguravajući visoku razinu realnosti izravnog govora prema sugovorniku u telefonskom pozivu.

Stopa uspješnosti poslanih prijava najviša je u povijesti programa. Kvaliteta rješenja znatno se povećala, što bi mogao biti signal da se razina poslovne spremnosti timova iz regija u usponu poboljšava. Mladi istraživači su sve bolje opremljeni znanjem, vještinama i sposobnostima pretvaranja zdravstvenih ideja u tržišne proizvode i rješenja. Oni su također vještiji u stvaranju konzorcija industrijskih partnera, akademske zajednice i partnera za istraživanje i razvoj. Ovo je velika prekretnica u premošćivanju inovacijskog jaza u Europi - rekla je Mónika Tóth, voditeljica EIT Health InnoStars RIS programa. - Ove smo godine primijetili i rekordan broj ideja koje podržavaju pružanje zdravstvene zaštite u domovima i izvan bolnica, poboljšavajući zdravstvene ishode. To je izuzetno važno, posebno u kontekstu integracije zdravstvene i socijalne skrbi i oslobađanja pritiska na bolničke usluge. Sretni smo što podržavamo inovatore iz srednje, istočne ili južne Europe koji nam pomažu u jačanju njege izvan bolnice i radu u zdravom okruženju - dodala je Mónika Tóth.

11 rješenja za inovacije u zdravstvu u najužem izboru

2021. Slovenija (3), Portugal (2) i Latvija (2) završile su među najuspješnijim zemljama u smislu odabranih konzorcija. Ostali podržani projekti dolaze iz Italije, Slovačke, Grčke i Hrvatske s po jednim konzorcijem iz svake zemlje. Gotovo trećina projekata odnose se na umjetnu inteligenciju ili rješenja za big data.

Odobreni projekti su:

- Asistivna tehnologija koja osobama koje mucaju pomaže pri obavljanju telefonskih poziva (Hrvatska)

- “Sve u jednom” rješenje za kućne programe fizioterapijskih vježbi u kombinaciji s inovativnim tehnologijama i stručnim dizajnom (Slovenija)

- Telemonitoring rješenje za pacijente s hipertenzijom, dislipidemijom, pretilošću, visokim kardiovaskularnim rizikom i SARS-CoV-2 pozitivnim u vezi s polimorbiditetom. Rješenje osigurava smanjenje intervencija, manje poziva liječniku opće prakse ili posjeta liječniku (Slovačka)

- Dodatni modul za CPAP uređaje koji pomaže pacijentima s opstruktivnom apnejom u spavanju (OSA) kontrolirajući koncentraciju kisika, omogućujući podešavanje opskrbe kisikom i nadgledanje pacijenta (Latvija)

- Termometar koji je neinvazivni medicinski uređaj koji procjenjuje boju unutarnjeg uha i bubnjića, koristeći RGB senzor za ranu fazu procjene upale uha (Portugal)

- Višeslojni hibridni premaz za medicinske implantate s mogućnošću isporuke lijekova (Latvija)

- Internetska dijagnostička platforma za ispitivanje spolno prenosivih infekcija - testovi se mogu naručiti i izvoditi kod kuće (Slovenija)

- Ergonomski sustav individualne zaštite koji smanjuje vjerojatnost izlaganja kontaminiranim kapljicama (Italija)

- Digitalna terapijska socijalna platforma za stvaranje zdravijih radnih mjesta, koristeći personaliziranu elektroničku kognitivno-bihevioralnu terapiju (Portugal)

- Nosivi uređaj za kontinuirano praćenje pacijenata s akutnim i kroničnim kardiorespiratornim bolestima kod kuće (Grčka)

- CryoHolder je jedinstveni alat koji omogućuje brz, učinkovitiji i siguran prijenos smrznutih krio-bočica (Slovenija)

PS/AK

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox