Eko energija: Siemens isporučuje 16 vjetroturbina za opskrbu zadarskog područja

Siemens Hrvatska potpisao je s tvrtkom EKO d.o.o., čiji je suvlasnik Dalekovod, ugovor o isporuci 16 vjetroturbina za vjetroelektrane Zadar 2 i Zadar 3, priopćeno je iz Siemensa Hrvatska. Ukupna snaga vjetroelektrana je 36,8 megavata, a proizvodit će oko 120.000 megavatsati elekrične energije godišnje, što je dovoljno za opskrbu preko 30.000 kućanstava, ističu iz Siemensa.

 

To je drugi projekt vjetroelektrane koji pokreće Dalekovod Professio sa svojim partnerima uz potporu Societe Generale - Splitske banke, Privredne banke Zagreb, projektnog poduzeća EKO, tvrtki Dalekovod Professio i Medviđa kao pokrovitelja te tvrtke Dalekovod. Ukupna vrijednost projekta je 53 milijuna eura, navodi se u priopćenju.

Prva vjetroelektrana ZD 6 kod Gračaca s instaliranih 9,2 megavata puštena je u rad u siječnju ove godine, a Dalekovod je projektirao i izveo radove na građevinskoj infrastrukturi i visokonaponskim postrojenjima te priključio elektranu na mrežu. Isto je ugovoreno i za vjetroelektrane Zadar 2 i Zadar 3. Siemens je projektant i isporučilac vjetroturbina. Promjer rotora turbina za vjetroelektrane Zadar 2 je 93 metra, a za Zadar 3 čak 101 metar. Turbine se postavljaju na visini od 80 metara, kaže se u priopćenju.

U EU-u godišnje instalacije za energiju vjetra postupno su se povećavale tijekom posljednjih 15 godina od 472 megavata 1994. godine na 76 gigavata 2009. godine, s prosječnim tržišnim rastom od 23 posto. Njemačka je članica EU-a s najvećim instaliranim kapacitetom, a slijede Španjolska, Italija, Francuska i Velika Britanija. Uz Tursku, Hrvatska je jedina zemlja kandidatkinja koja ima instalirane kapacitete, a od zemalja članica ima ih više od Rumunjske, Cipra, Malte, Slovačke i Slovenije, kaže se u priopćenju. Doduše, ne navodi se vrijednost ugovora. (Hina/MJ)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox