Erste banka ostvarila kvalitetne financijske rezultate u prvom tromjesečju 2011.

Erste&Steiermärkische Bank d.d. (Erste banka) u prvom je tromjesečju 2011. godine ostvarila kvalitetne financijske rezultate, koji su u potpunosti u skladu s poslovnim planovima i postavljenim ciljevima za 2011. godinu. Ukupna aktiva banke na dan 31.3.2011. iznosila je 51,1 milijardi kuna, što je za 1,2% više u odnosu na kraj 2010.

 

Nastavljajući pozitivan trend iz protekle godine, Erste banka je provođenjem kvalitetne poslovne politike, prilagodbom poslovanja objektivnim tržišnim okolnostima te daljnjim povećanjem interne efikasnosti, ostvarila povećanje prihoda iz redovnog poslovanja za 13,3%, s 472 milijuna kuna u prva tri mjeseca 2010. na 535 milijuna kuna u istom razdoblju tekuće godine. Neto dobit u prva tri mjeseca 2011. godine iznosila je 148,4 milijuna kuna, što je za 26,8% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

 

Rast ukupnih kredita za 3,8% u prvom tromjesečju 2011.

Erste banka je i prvom tromjesečju 2011. nastavila sa svojim kreditnim aktivnostima te su ukupni krediti i potraživanja od klijenata krajem ožujka 2011. iznosili 36,3 milijardi kuna, što je 3,8% više u odnosu na kraj 2010. godine, kada su iznosili 35 milijardi kuna. Time je banka na kvalitetan način nastavila prošlogodišnji trend, kada je godinu završila s rastom ukupnih kredita od 7,9%. Povećanje ukupnih kredita u prvom tromjesečju tekuće godine ponajviše je posljedica povećanja kredita pravnih osoba, dok se krediti stanovništvu nisu značajnije mijenjali u odnosu na usporedno razdoblje prošle godine. To je također u skladu s ranije najavljenim prognozama banke za 2011. godinu, prema kojima se tijekom tekuće godine očekuje zadržavanje brže dinamike kreditiranja segmenta poduzeća u odnosu na građane, uz nastavak potražnje javnih poduzeća i lagani oporavak potražnje privatnih poduzeća. Pod utjecajem još uvijek nepovoljnih trendova na tržištu rada, u segmentu kreditiranja građana tijekom ove godine očekuje se blagi oporavak i sporija dinamika rasta.

Prema posljednjim dostupnim podacima HNB-a s krajem veljače, Erste banka je povećala svoj tržišni udio u segmentu kreditiranja poduzeća, s 14,35% krajem 2010. na 14,44% krajem veljače 2011. Isti trend prisutan je i na strani kreditiranja građana, gdje je tržišni udio banke porastao s 13,54% na kraju protekle godine, na 13,58% krajem veljače 2011.

 

Kontinuirana usmjerenost na kontrolu troškova

Imajući u vidu kontinuiranu potrebu prilagodbe trenutačnim tržišnim uvjetima, Erste banka je u prva tri mjeseca nastavila s racionalizacijom troškovne strane poslovanja što je rezultiralo i daljnjim smanjenjem omjera troškova i prihoda, s 41,7% u prvom tromjesečju 2010. na 38,6% u prvom tromjesečju 2011. Prinos na aktivu u prva tri mjeseca 2011. godine iznosio je 1,16%, a povrat na kapital 9,74%.

Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima u prvom tromjesečju 2011. godine, posebice imajući u vidu činjenicu da su tržišni uvjeti koji nas okružuju još uvijek vrlo zahtjevni. Međutim, rast prihoda iz našeg redovnog poslovanja te rast ukupnih kredita uz istovremeno povećanje tržišnih udjela, ukazuju na činjenicu da smo 2011. započeli nastavljajući pozitivan trend poslovanja iz prethodnih godina - naglasio je predsjednik uprave Erste banke Petar Radaković ovom prigodom i zaključio: „Uvjeren sam da ćemo i u ostatku godine nastaviti ostvarivati uspješne rezultate i ispuniti sve ciljeve koje smo si zadali za ovu godinu.“

 

Ciljevi do kraja 2011.

Erste banka će se i u nastavku godine još intenzivnije fokusirati na segment malog i srednjeg poduzetništva te praćenje kvalitetnih projekata koji potiču razvoj realnog sektora i rast zaposlenosti u tom segmentu. Strategije i politike poslovanja Erste banke dugoročne su i uvijek usmjerene na ostvarivanje rasta iznad prosjeka rasta tržišta, povećanje interne efikasnosti i racionalno upravljanje troškovnom stranom. I u ovoj godini banka želi povećati svoje tržišne udjele, kao što je to bio slučaj i prethodnih godina. Poseban naglasak i dalje će se stavljati na unaprjeđenje kvalitete usluge klijentima, komunikaciju s njima i razumijevanje njihovih specifičnih potreba u trenutačnom tržišnom okruženju. (PS/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox