Erste banka otvorila upis druge tranše Erste Zlatnog depozita+

Nakon uspješno upisane prve tranše Erste Zlatnog depozita+ u srpnju ove godine u ukupnom iznosu od milijun eura, Erste&Steiermärkische Bank d.d. (Erste banka) od 9. do 20. listopada 2012. omogućava ulaganje u drugu tranšu ovog štedno-investicijskog proizvoda koji je vezan uz kretanje cijene zlata.

Riječ je o strukturiranom depozitu s elementima sigurne štednje koji ujedno omogućava ostvarenje dodatnog prinosa, ovisno o kretanju cijene zlata. Međutim, za razliku od ulaganja u investicijsko zlato ili druge oblike ulaganja, kod ulaganja u Erste Zlatni depozit+ ne postoji rizik gubitka uložene glavnice. Ujedno je garantiran i prinos na osnovu fiksne kamatne stope od 0,10%.

Gornja granica potencijalnog prinosa nije ograničena te se utvrđuje korištenjem prosječne cijene zlata kroz razdoblje od 12 mjeseci, na koliko se depozit ugovara. U slučaju porasta cijene zlata u odnosu na početnu, uvećava se i prinos koji klijent dobiva na svoj depozit, a stopa sudjelovanja u prinosu za klijenta iznosi 40%. Pojednostavljeno, u hipotetskom slučaju da cijena zlata naraste za, primjerice, 15%, klijent ostvaruje prinos na depozit u ukupnom iznosu od 6%, na što se dodatno nadovezuje zagarantirani prinos na osnovu fiksne kamatne stope od 0,10% (ukupno 6,1%). S druge strane, ukoliko prosječna cijena zlata kroz razdoblje trajanja depozita bude manja u odnosu na onu u trenutku ugovaranja, ulagaču je garantiran cijeli iznos glavnice uvećan za prinos na osnovu fiksne kamatne stope od 0,1%.

Značajan interes klijenata

Minimalan ulog iznosi 1.000,00 eura, na rok od jedne godine. S obzirom da je u razdoblju između dvije tranše ovog proizvoda cijena zlata zabilježila porast, početna cijena zlata u drugoj tranši nešto je viša te iznosi 1.775,25 američkih dolara za uncu. U prethodnoj tranši ona je iznosila 1.604,00 američkih dolara za uncu. Prilikom upisa ne naplaćuje se naknada. U slučaju prijevremenog izlaska (od ugovorenog na razdoblje od jedne godine), naplaćuje se izlazna naknada u visini od 5%. Također, u slučaju prijevremenog izlaska ne postoji mogućnost ostvarivanja bilo kakvog prinosa.

Uspješno upisana prva tranša pokazala je značajan interes klijenata za inovativne proizvode ovog tipa te smo stoga odlučili ponuditi upis nove tranše. Prednosti ulaganja su sudjelovanje na tržištu zlata uz mogućnost ostvarivanja prinosa bez rizika gubitka početnog uloga, diverzfikacija štednih ulaganja, ali i očuvanje vrijednosti novca u slučaju bilo kakvih tržišnih turbulencija. Erste Zlatni depozit+ zato je ponajprije konzervativan proizvod koji, iako nudi mogućnost ostvarivanja potencijalno većih prinosa u odnosu na klasične depozite, s druge strane nudi siguran povrat uložene glavnice, naglasio je ovom prigodom Dalibor Rakuša, voditelj Službe prodaje za građanstvo u Sektoru financijskih tržišta Erste banke. (PS/JK)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox