Erste: Hrvatska u srednjem roku može očekivati rast BDP-a do 2,5 posto

Foto: Shutterstock

Hrvatska po ulasku u Europsku uniju u srpnju 2013. godine u srednjoročnom razdoblju može očekivati rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 2,5 posto, zahvaljujući pristupu zajedničkom europskom tržištu i sredstvima iz fondova EU-a, prognoziraju analitičari Erste Groupe. 

Nakon ulaska Hrvatske u EU u srpnju iduće godine očekujemo da će u razdoblju od 2014. do 2020. rast hrvatskog BDP-a biti do 2,5 posto, zahvaljujući pristupu zajedničkom tržištu EU-a i sredstvima EU fondova, prognozira čelnik odjela analize u Erste Groupu Fritz Mostboeck u danas objavljenoj analizi trendova i prekretnica u 2013. pod naslovom "Je li broj '13' sretan broj za gospodarstvo?". Hrvatska će postati 28. članica EU u srpnju 2013. i time okončati pregovore započete 2005., podsjećaju u Erste Groupu.

Iako se koristi od članstva EU-a možda čine nešto manje privlačnima u usporedbi s posljednja dva vala proširenja EU-a, prognoziramo da će srednjoročni izgledi za rast hrvatskog gospodarstva biti poduprti pristupom zajedničkom tržištu i sredstvima EU fondova, kazao je Mostboeck.

Kako je dodao, integracija Balkana u EU dobit će dodatni poticaj tijekom 2013. kada se očekuje da će Srbija dobiti datum početka pregovora za ulazak u EU, čime bi se potvrdila njezina snažna orijentacija prema EU-u i poduprle strukturne reforme u srednjem roku. Govoreći o mjerama štednje globalno, Mostboeck napominje da će nužne mjere štednje koje vlade provode diljem svijeta priječiti gospodarstvu u 2013. da se vrati razdoblju procvata aktivnosti.

Kontinuirani sukobi na Bliskom istoku pritiskat će financijska tržišta u najmanju ruku privremeno, a cijene nafte i roba kroz dulje razdoblje. U SAD-u bi programi kupnje imovine od strane američke središnje banke (Fed) trebali poboljšati povjerenje potrošača i potaknuti potrošnju u 2013. To će općenito dovesti do nepromijenjene stope rasta od dva posto u 2013. a do postupnog ubrzanja rasta u 2014., što će pružiti nužno potreban poticaj globalnom rastu, poglavito izvozu u eurozoni. Mjere Europske središnje banke (ECB) poboljšale su ozračje na financijskim tržištima, stoji među ostalim u glavnim naglascima najnovije analize te austrijske bankarske grupe. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox