Erste ponudio četiri nova certifikata na Zagrebačkoj burzi

Foto: Ilustracija/Filip Brala/PIXSELL

Domaćim ulagačima na Zagrebačkoj burzi (ZSE) od danas su na raspolaganju četiri nova certifikata, čime se njihov broj od kraja rujna ove godine, kada je trgovanje certifikatima uvedeno, povećao na ukupno 13.

Riječ je o novim turbo-long i turbo-short certifikatima kojima su temeljni instrumenti indeks DAX te terminski ugovori (futures) na njemačke obveznice. Sva četiri nova certifikata kotiraju u kunama, a njihov je izdavatelj i ovog puta Erste Group Bank AG sa sjedištem u Beču, dok Erste banka ima ulogu predstavnika izdavatelja te održavatelja likvidnosti za predmetne strukturirane proizvode. Novi turbo certifikati vezani na indeks DAX razlikuju se od već postojećih u tome što će ulagateljima omogućiti trgovanje uz viši stupanj poluge. Tako će poluge, prema trenutnim tržišnim uvjetima, iznositi okvirno 10 za turbo long, odnosno oko 11 za turbo short certifikat.

Terminski ugovori na njemačke obveznice (bund futures) bazirani su na dugoročnim dužničkim papirima koje izdaje Savezna Republika Njemačka na rok od 8,5 do 10,5 godina, mogu se koristiti i kao zaštita (hedge) pri ulaganju u obveznice, a mnogi ih trgovci državnih obveznica smatraju mjerilom za sve euro denominirane državne dužničke vrijednosne papire.

Investitorima s područja EU već je otprije poznata mogućnost trgovanja turbo long i turbo short certifikatima na terminske ugovore na njemačke obveznice (bund futures), a zajedničkom suradnjom svih sudionika hrvatskog tržišta kapitala sada je ta mogućnost dostupna investitorima koji trguju na domaćoj, Zagrebačkoj burzi, istaknuo je Marko Erdeljac iz Sektora financijskih tržišta Erste banke.

Turbo long i turbo short certifikati

Kretanje temeljne imovine može se pratiti na Frankfurtskoj burzi (za certifikate kojima je temeljna imovina indeks DAX), odnosno na EUREXU (za certifikate kojima su temeljna imovina terminski ugovori – futures – na njemačke obveznice), kao i na internetskoj stranici izdavatelja (ERSTE Group Bank AG). Tijekom listopada 2012. ukupan volumen trgovanja certifikatima iznosio je 16,4 milijuna kuna. Najveći interes izazvali su turbo long i turbo short certifikati vezani uz njemački burzovni indeks DAX, čiji je promet dosegao 10,9 milijuna kuna. Pritom su navedeni turbo short certifikati zabilježili promet od 7,2 milijuna kuna, što ih svrstava na 9. mjesto na tablici najtrgovanijih vrijednosnih papira na ZSE u proteklom mjesecu. Kad ih se usporedi s ukupnim listopadskim volumenom trgovanja vrijednosnih papira koji čine indeks CROBEX 10, turbo short certifikati iza sebe ostavljaju tri dionice, a turbo long certifikati jednu. 

Dosadašnji promet certifikatima na ZSE pokazao je da postoji interes za takvim proizvodom na domaćem tržištu kapitala i da su ih domaći ulagači prepoznali kao adekvatnu opciju prilikom strukturiranja vlastitog ulagačkog portfelja. Svakako je bitno još jednom naglasiti da, kao i kod svih ostalih financijskih proizvoda, ulaganje u certifikate nosi određene rizike. Stoga je jako bitno da se ulagači dobro informiraju i educiraju o svim aspektima ulaganja u certifikate i potencijalnim rizicima koji iz toga proizlaze, zaključuje Erdeljac. (PS/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox