EU daje 120 milijardi eura za spas posrnulih gospodarstava

Čelnici zemalja članica Europske unije dogovorili su u četvrtak, prvi dan summita u Bruxellesu da se za poticanje rasta namijeni oko 120 milijardi eura, ali konačni dogovor o paktu za rast i zapošljavanje još nije postignut, jer Italija i Španjolska prije toga žele isposlovati smanjenje troškova zaduživanja.

Dogovorili smo se o nekim točkama. Za rast i zapošljavanje mobilizirat ćemo oko 120 milijardi eura, rekao je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy na konferenciji za novinare.

Polovicu iznosa, 60 milijardi eura, namijenjenog za mjere rasta osigurala bi Europska investicijska banka, koja će biti dokapitalizirana s 10 milijardi eura, dodatnih 55 milijardi treba doći iz nepotrešenih sredstava iz Kohezijskog fonda, a pet milijardi eura dolazi iz pilot-faze projektnih obveznica koja će započeti ovoga ljeta investicijama u energiju, prometnu i širokopojasnu internetsku infrastrukturu, piše jutarnji.hr

Italija i Španjolska - otežavaju dogovor

Dogovor oko realizacije ovog plana zapinje zbog dviju zemalja, kaže Van Rompuy. Evidentno je da se radi o Italiji i Španjolskoj.

Kamate koje na svoje dugove plaćaju Španjolska i Italija postoje sve neizdržljivije i postoji bojazan da se one za neko vrijeme neće moći financirati na financijskim tržištima. (sh)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox