EU dogovorila povećanje kriznog fonda

Čelnici zemalja eurozone dogovorili su se na summitu u Bruxellesu da kreditna sposobnost Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) treba povećati na 1000 milijardi, ali još uvijek nema dogovora oko otpisa duga dijela grčkog duga.

Dva modela

Na stolu su dva modela kojim bi se raspoloživa sredstva EFSF-a mogla višestruke povećati, a da pritom države članice ne daju nova jamstva. Prva je varijanta da se stvori namjenski investicijski instrument (SPIV), koji bi naslonjen na EFSF, a bio bi otvoren za sudjelovanje privatnih investitora i državnih fondova rastućih ekonomija poput Kine. SPIV bi onda kupovao državne obveznice prezaduženih zemalja eurozone i tako im pomogao da se financiraju po prihvatljivim kamatama.

Prema drugom modelu, EFSF bi bio jamac investitorima u slučaju gubitka na državnim obveznicama u visini od 20 do 30 posto. To bi funkcioniralo na sljedeći način: zemlja u poteškoćama koja pokušava posuditi novac na financijskom tržištu izda državne obveznice, koje je teško plasirati jer investitori ne vjeruju u sposobnost države da vrati dugove. EFSF u tom slučaju umjesto da kupuje te obveznice, jamči da će pokriti dio mogućih gubitaka i tako privlači investitore. Moguća je i kombinacija dvaju modela te sudjelovanje Međunarodnog monetarnog fonda.

Dokapitalizacija banaka

 Čelnici 27 zemalja članica EU-a, čiji je sastanak prethodio summitu eurozone, postigli su dogovor oko dokapitalizacije banaka. Naknadno je Europska bankarska agencija objavila da će za to trebati iznos od 106 milijardi eura. Riječ je o prvoj procjeni koja se može mijenjati. Procjene za dokapitalizaciju banaka rade se na temelju njihove izloženosti grčkom dugu. Najviše kapitala trebat će banke u Grčkoj, oko 30 milijardi eura, zatim u Španjolskoj, 26 milijardi i Italiji, 14,7 milijardi.

Prema odluci 27-orice sve velike banke u EU trebale bi do kraja lipnja sljedeće godine podići udio visoko kvalitetnog kapitala u svojoj aktivi na devet posto. Kapital najviše kvalitete jest kapital koji banke moraju imati u gotovini ili u instrumentima koji se mogu vrlo brzo pretvoriti u gotovinu. (Hina/jk) 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox