EU na koljenima: Njemačkoj snižen kreditni rejting

Agencija Moody's Investors Services smanjila je jutros izglede za vrhunski Aaa kreditni rejting Njemačke, Nizozemske i Luksemburga sa stabilnih na negativne, jer dužnička kriza u eurozoni prijeti i najstabilnijim članicama tog bloka. 

Kao razlog smanjivanja izgleda za rejtinge tih zemalja, Moody's navodi povećanu vjerojatnost da bi Grčka mogla napustiti eurozonu, što bi potaknulo lanac šokova u financijskom sektoru, koje političari mogu zadržati samo uz vrlo visoku cijenu.

Ta je agencija također upozorila da će Njemačka i druge zemlje s vrhunskim Aaa rejtingom možda morati pružiti veću podršku prezaduženim članicama eurozone, kao što su Španjolska i Italija, koje se bore sa financiranjem i smanjenjem proračunskih deficita. Teret te podrške najviše će pasti na vodeće članice eurozone, navodi Moody's.

Agencija je jutros također potvrdila 'Aaa' kreditni rejting Finske i zadržala njegove izglede 'stabilnima', no upozorila je da su sve četiri zemlje pod utjecajem neizvjesnosti po pitanju ishoda dužničke krize u eurozoni. (Hina/sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox